Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πτώση 0,7% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Σύγχυση στις αγορές με τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν περί... εξαμήνου. Συμφωνία για το Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Απώλειες και στα futures της Wall.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκού χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν όσα είπε χθες η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αλλά και την είδηση για επίτευξη συμφωνίας ως προς την τραπεζική ενοποίηση της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,66% στις 9216 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78% στις 4274 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,61% στις 6.533 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,66% στις 10026 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,1% στις 7430 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί οριακά κατά 0,41% στις 20.891 μονάδες. 

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων 17 ωρών, κατέληξαν σε συμφωνία για το Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών και για το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου που θα τον στηρίζει. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση στην ΕΕ από την εισαγωγή του ευρώ που θεωρείται και απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η ευρωζώνη ολοκληρωτικά την κρίση.

Η προσοχή των επενδυτών όμως, στρέφεται και σε όσα διαδραματίζονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Οι Financial Times ασκούν δριμύτατη κριτική στην κα. Γέλεν υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε σύγχυση στις αγορές. «Έκανε πολλά λάθη δημιουργώντας τελικά σύγχυση για το ποια  είναι η θέση της Fed. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν όταν ρωτήθηκε για το πόσο καιρό θα περιμένει η Fed για να σταματήσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει επιτόκια». Η απάντηση της Γέλεν ήταν: «Η φράση που χρησιμοποιήσαμε στην ανακοίνωση είναι «εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι δύσκολο να το καθορίσει κανείς, αλλά, ξέρετε, προφανώς σημαίνει κάτι της τάξεως των 6 μηνών ή κάτι τέτοιο» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εξαρτάται από τις συνθήκες».  «Για τις αγορές όμως, οι συνθήκες δεν έχουν καμία σημασία. Άκουσαν μόνο το «έξι μήνες». Σχολιάζουν οι FT υπενθυμίζοντας πως αυτό είναι αρκετά νωρίτερα από ότι είχαν προεξοφλήσει οι αγορές.

«Η πιο πιθανή ερμηνεία αυτού του σχολίου είναι πως δεν σημαίνει και πολλά» καταλήγουν οι Financial Times.

Και δεν είναι οι μόνοι. «Η Γέλεν μιλούσε μία ώρα, η αγορά άκουσε μόνο δύο λέξεις» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στο Marketwatch, το οποίο αναφέρει: «Ήθελε η Γέλεν να γίνει τόσο συγκεκριμένη; Όχι. Η Fed πάντα ερμήνευε χαλαρά τον όρο «εύλογο χρονικό διάστημα» περίπου στους έξι μήνες. Στόχος αυτής της φράσης είναι να αφήνει κάτι θολό. Πιθανότατα να μην ήθελε καν να δώσει ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα. Κανένας πρόεδρος της Fed δεν θα πει με σαφήνεια στις αγορές ότι θα αυξήσει τα επιτόκια σε τόσους μήνες… Τώρα είναι στο χέρι της Γέλεν και των συναδέλφων της να πιάσει το θέμα από την αρχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v