Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη στους χρηματιστηριακούς δείκτες καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρινίζει ότι δεν επιδιώκει μεγαλύτερη διάσπαση της Ουκρανίας. Διορθωτικές κινήσεις στο χρυσό και το γεν. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε πως στόχος της Μόσχας δεν είναι η περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας. Με την αποκλιμάκωση της έντασης στην αναμέτρηση Δύσης- Μόσχας καταγράφονται και διορθωτικές κινήσεις στις επενδυτικές τοποθετήσεις που λειτούργησαν ως δικλείδα ασφαλείας κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ο χρυσός και το γεν. Οι κινήσεις των επενδυτών πάντως, είναι περιορισμένες καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,27% στις 9205 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,67% στις 4300 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,43% στις 6.540 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,82% στις 10.056 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,94% στις 7520 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,61% στις 21.000 μονάδες.

Οριακές κινήσεις στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Μιλώντας ενώπιον της Δούμας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι η Δύση λειτούργησε αντιεπαγγελματικά και ανεύθυνα, υπογράμμισε ωστόσο, πως ποτέ δεν θα επιζητήσει να πυροδοτήσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπιστεί τα ρωσικά συμφέροντα. Οι κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία μία ημέρα νωρίτερα, χαρακτηρίστηκαν ήπιες και εκτιμάται ότι δεν κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. «Νομίζω ότι οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο αρχικά νόμιζε ο κόσμος» εξηγεί ο Ioan Smith της KCG και συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζουμε το επόμενο στάδιο, αλλά ενώσω η Δύση αντιδρά σε όσα συνέβησαν είναι δύσκολο να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα»

Η μετοχή της Scania υποχωρεί κατά 3,4% καθώς απέρριψε τη προσφορά εξαγοράς από τη Volkswagen υποστηρίζοντας ότι το αντίτιμο των 6,7 δισ. ήταν χαμηλό. Στον αντίποδα, κέρδη 3,2% καταγράφει η μετοχή της Antofagasta καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μεταλλευτική ικανοποίησαν τις αγορές.

Από το μέτωπο της οικονομίας, η ευρωζώνη είχε πάντως, δύο αρνητικές ειδήσεις. Η πρώτη είναι η αιφνιδιαστική επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία με συρρίκνωση του δείκτη ZEW. Η δεύτερη ήταν η σημαντική μείωση του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης, στα 900 εκατ. ευρώ.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v