Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Βήματα ανόδου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βασικοί πόροι και μεταλλευτικές. Κάτω από 4% οι αποδόσεις 10ετών Πορτογαλίας. Απροσδόκητα στοιχεία για την ευρωζώνη. Κέρδη και στα futures της Wall.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γηραιά Ήπειρο με πρωταγωνιστή κυρίως τον κλάδο των βασικών πόρων και των μεταλλευτικών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,73% στις 9517 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,32% στις 4393 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,37% στις 6.613 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,03% στις 10.302 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,63% στις 7562 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,2% στις 21.428 μονάδες.

Έτσι, ο STOXX Europe 600 Βασικών Πόρων, που φέτος έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12%, ενισχύεται σήμερα κατά 1,3%. Οι μετοχές των Rio Tinto και BHP Biliton ενισχύονται κατά 1,4% και 0,9% αντιστοίχως.  

Αιτία είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κεκιάνγκ ο οποίος διαβεβαίωσε τις αγορές πως η χώρα του έχει τις απαραίτητες πολιτικές για να αντιμετωπίσει την οικονομική αστάθεια και πως δεν μπορεί να αγνοήσει «τις δυσκολίες και τους κινδύνους» που προκύπτουν από την επιβράδυνση. . Οι δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου ενισχύουν τα σενάρια για νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων και κυρίως για νέα επενδυτικά έργα στην Κίνα.  «Η αγορά αναζητά τον επόμενο καταλύτη, όπως οι προσδοκίες για νέα αναπτυξιακή δράση από τις κινεζικές αρχές» δηλώνει και ο  Masaaki Yamaguchi, της Nomura Holdings.

Στην ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών αγγίζοντας υψηλό τριετίας. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν και την αλλαγή του κλίματος που υπήρξε στις αγορές από την αρχή της εβδομάδας, όταν ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, αλλά και της ποσοτικής χαλάρωσης. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή υποχώρηση στο κόστος δανεισμού της περιφέρειας, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας να υποχωρούν κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010. Παράλληλα, το ευρώ που είχε ξεπεράσει την προηγούμενη εβδομάδα τα 1,39 δολ., τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3733 δολ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v