Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουδιασμένες οι αγορές της Ευρώπης

Με βήμα σημειωτόν σε αρνητικό έδαφος οι περισσότεροι δείκτες. Διστάζουν να πάρουν θέση οι επενδυτές ενόσω παρατείνεται το αδιέξοδο στις ΗΠΑ. Στο στόχαστρο η Telecom Italia. Κέρδη για την Alcatel Lucent με την ανακοίνωση περικοπών.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους περισσότερους δείκτες να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και τη νευρικότητα να εντείνεται καθώς παρατείνεται το αδιέξοδο στις ΗΠΑ ενώ οι καταληκτικές προθεσμίες πλησιάζουν απειλητικά.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,17% στις 8576 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,37% στις 4148 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,73% στις 6.387 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,44% στις 9340 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,04% στις 5999 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,05% στις 18.416 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, υπήρξε μία αρνητική έκπληξη από τη Γερμανία με την αιφνιδιαστική μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών. Η προσοχή πάντως, εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στις ΗΠΑ.

«Κανείς δεν έχει το θάρρος ή το θράσος να προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις» εξηγεί ο Τζόναθαν Σουντάρια της Capital Spreads και συμπληρώνει: «Οι ταύροι είναι επιφυλακτικοί λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου και οι αρκούδες φοβούνται ενδεχόμενη συμφωνία – έκπληξη. Έτσι οι μόνες διαπραγματεύσεις που γίνονται είναι οι ρευστοποιήσεις κερδών από την άνοδο του Σεπτεμβρίου»

Επισημαίνεται ότι βασικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν διακοπεί από την 1η Οκτωβρίου στο πλαίσιο του κυβερνητικού λουκέτου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως τα ρευστά διαθέσιμα αρκούν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Εάν μέχρι τότε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους τότε οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, το Πεκίνο επισημαίνει πως «ο χρόνος περνάει» και καλεί την Ουάσιγκτον «να εγγυηθεί την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων».

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Telecom Italia με πτώση 1,4% καθώς η S&P προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση της μετοχής μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και την έντονη διαμάχη στη χώρα για την πώληση της στην ιταλική Telefonica.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινείται η μετοχή της Alcatel Lucent με κέρδη 1,7% καθώς ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v