Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι αγορές της Ευρώπης

Έντονη νευρικότητα με την προσοχή στραμμένη στις ΗΠΑ. Αμετακίνητοι δηλώνουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Για παιχνίδι με τη φωτιά κάνει λόγο ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ. Τράπεζες και ενέργεια στο στόχαστρο. Πτωτικά δολάριο και πετρέλαιο. Ανεβαίνει ο χρυσός.

Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να καταγγέλλει πως το Κογκρέσο παίζει με τη φωτιά και τους αναλυτές να προειδοποιούν για ύφεση μεγαλύτερη από εκείνη της Lehman Brothers, στις αγορές επικρατεί έντονη νευρικότητα. Μόλις 10 ημέρες απομένουν μέχρις ότου εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ και κυρ ήξει πτώχευση η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως, δια στόματος Τζακ Μπένερ δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και αποφασισμένοι να μην στηρίξουν την άρση του ορίου χρέους.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,13% στις 8524 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,04% στις 4120 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,28% στις 6.406 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,79% στις 9346 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,24% στις 5950 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,32% στις 18.241 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το δολάριο συνεχίζει να κινείται πτωτικά. Έναντι του ευρώ βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 8 μηνών ($1,3571) και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος καταγράφει υποχώρηση 0,4% στα 97,07 γεν. 

Στην αγορά πετρελαίου η τιμή Brent υποχωρεί κατά 0,3% στα 109,10 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού (το κατεξοχήν καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους εντάσεων) ενισχύεται κατά 0,3% στα 1.314 δολ. ανά ουγκιά.

Ο τραπεζικός και ο ενεργειακός κλάδος δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Η μετοχή της Total υποχωρεί κατά 1,3% και της γαλλικής BNP Paribas κατά 1%. Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Sanofi να υποχωρεί κατά 1%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της EADS ενισχύεται κατά 1% καθώς ανακοινώθηκε μία σημαντική συμφωνία της Airbus στην Ιαπωνία για την πώληση 31 αεροσκαφών τύπου Α380. Άλμα μεγαλύτερο του 5% καταγράφει και η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena της οποίας το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει αργότερα σήμερα για να εγκρίνει (ή να απορρίψει) το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v