Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ψύχραιμη η αντίδραση των αγορών στα όσα εξελίσσονται στις ΗΠΑ. Επιφυλακτικά βήματα ανόδου για τους περισσότερους δείκτες. Που ποντάρουν και πως εκτιμούν ότι θα αντιδράσει η Fed. Ξεχωρίζουν Renault και Telecom Italia.

Με ψυχραιμία αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στο κυβερνητικό λουκέτο των ΗΠΑ, αν και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ήδη βρίσκεται σε χαμηλό 8 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,54% στις 8640 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,67% στις 4171 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,28% στις 6.444 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,55% στις 9237 μονάδες ο πορτογαλικός PSI οριακά υψηλότερα κατά 0,01% στις 5954 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,76% στις 17.566 μονάδες.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο Λευκός Οίκος με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως το κόστος από το κλείσιμο βασικών κυβερνητικών λειτουργιών ανέρχεται στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα. «Το κυβερνητικό λουκέτο είναι κεντρικό σημείο για τις αγορές, αλλά ενόσω υπάρχει ελπίδα ότι είναι προσωρινό, ο αντίκτυπος για τις αγορές δεν θα είναι σημαντικός» εξηγεί ο Κρίστιαν Στόκερ της UniCredit.

Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα πως οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη καθώς ήταν πασιφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σε αυτή τη φάση. Σημειώνουν επίσης ότι το θέμα δεν έχει λήξει. Η επόμενη προθεσμία είναι στις 17 Οκτωβρίου, όταν εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων των ΗΠΑ. Αρκετοί, λοιπόν, εκτιμούν ότι θα υπάρξει μέχρι τότε μία συνολική λύση για τον προϋπολογισμό αλλά και την αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία των ΗΠΑ που άλλωστε θα επέφερε καταλυτικές εξελίξεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

«Για αυτό οι επενδυτές τηρούν τώρα στάση αναμονής» εξηγεί ο Κοσούκε Χανάο, της HSBC συμπληρώνοντας πως στην εξίσωση μπαίνουν και άλλοι παράγοντες όπως πως θα αντιδράσει η Fed μετά από αυτές τις εξελίξεις. «Εάν η Fed αποφασίσει για το tapering και οι βουλευτές συμβιβαστούν για το όριο χρέους, τότε θα υπάρξουν αγοραστές για το δολάριο» εξηγεί ο Χανάο.

Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίζει η Renault με κέρδη 1.2% καθώς υπήρξαν θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γαλλία. Άνοδο 3% καταγράφει και η μετοχή της Telecom Italia καθώς η Goldman Sachs επανέλαβε τη σύσταση αγοράς για την ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Unilever υποχωρεί κατά 3,9% καθώς η διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων δήλωσε πως προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v