Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street και τις περισσότερες ασιατικές αγορές. Έντονες είναι οι πιέσεις για τον τουριστικό κλάδο με τη μετοχή της Carnival να βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο Κογκρέσο και στις επείγουσες πλέον συνομιλίες για τον προϋπολογισμό.
Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,42% στις 8628 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,46% στις 4176 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,31% στις 6.549 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,02% στις 9164 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,34% στις 6011 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,02% στις 18.067 μονάδες.
Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ο κλαδικός δείκτης για τουρισμό και αναψυχή του STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,7% με τη μετοχή της Carnival να καταγράφει πτώση 4%. Η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση κερδών 30% στο τρίμηνο ενώ ακολούθησαν υποβαθμίζεις από την BNP Paribas και την UBS για τη μετοχή της.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν προθεσμία λίγων ημερών για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και για το περιβόητο όριο χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew προειδοποίησε ότι τα διαθέσιμα ρευστά των ΗΠΑ είναι λιγότερα από 50 δισ. δολ. και αρκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Το Κογκρέσο όμως, είναι βαθιά διχασμένο και οι αγορές θυμούνται την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία διαπραγμάτευσης που έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, επικρατεί ευρύτερη σύγχυση αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη με δηλώσεις τους εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις για το πότε θα πρέπει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στα μέτρα αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής.