Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών "χωνεύουν" οι επενδυτές, με τις ευρωαγορές να καταγράφουν οριακές απώλειες. Στα $1,3512 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Επί τάπητος ξανά η fed.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, αλλά και τα futures της Wall Street. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θεωρείται εν πολλοίς προβλεπόμενο και προεξοφλημένο. Μέχρι και το ευρώ έχασε τα αρχικά κέρδη που κατέγραψε στο άκουσμα της νέας νίκης για την Άγγελα Μέρκελ. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και στις ΗΠΑ όπου δύο είναι τα σημεία που προβληματίζουν: οι διαπραγματεύσεις για το περιβόητο όριο χρέους, αλλά και η Fed. 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 8672 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,08% στις 4206 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,19% στις 6.578 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,28% στις 9146 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,49% στις 6015 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,27% στις 18.018 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το ευρώ, που ενισχύονταν αρχικά στα 1,3553 δολ., υποχωρεί αυτήν την ώρα στα 1,3512 δολάρια.

Από το μέτωπο της οικονομίας οι ειδήσεις ήταν θετικές. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ που αποτιμά τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου της ευρωζώνης αναρριχήθηκε σε υψηλό 27 μηνών, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη της ευρωζώνης. 

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν νέες αμφιβολίες για τις επόμενες κινήσεις της Fed.  Την Παρασκευή, ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Fed του St Louis δήλωσε πως θα μπορούσε να αποφασιστεί μικρή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Οκτώβριο. Η προσοχή εστιάζεται τώρα σε προγραμματισμένες ομιλίες άλλων στελεχών της Fed όπως ο πρόεδρος της Fed, Ατλάντας, Dennis Lockart αλλά και ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, William Dudley. Πέραν αυτών ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για το περιβόητο όριο χρέους, με την προθεσμία να τίθεται στις... 30 Σεπτεμβρίου!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v