Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικοί τριγμοί στο Μιλάνο πιέζουν τις ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα κυριαρχούν στις ευρωαγορές. Νευρικότητα για τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ στο όριο χρέους, επιτείνονται οι πιέσεις από τους πολιτικούς τριγμούς στο Μιλάνο. Διολισθαίνει 1,5% ο ΜΙΒ. Θετική εξαίρεση Alcatel-Lucent και H&M.

Διστακτικά βήματα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Οι ανησυχίες εντείνονται λόγω των δύσκολων διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για το όριο χρέους και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Την νευρικότητα επιτείνει το μεσημέρι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, που αυξάνεται μετά την απειλή του πρώην πρωθυπουργού να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυξάνει τις πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες και προκαλεί βουτιά 1,42% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ο δείκτης ΜΙΒ υποχωρεί στις 17.833 μονάδες.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,15% στις 8652 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 4186 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,05% στις 6.549 μονάδες με ιδιαίτερα έντονες πιέσεις στις εταιρίες κοινής ωφέλειας μετά την πρόταση των Εργατικών να παγώσουν οι τιμές για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,04% στις 9235 μονάδες,ε νώ ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,03% στις 6041 μονάδες.

Μικρή άνοδο καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street

Ξεχωρίζει η μετοχή της Alcatel Lucent με άλμα 6,7% καθώς το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι η Nokia εξετάζει το ενδεχόμενο προσέγγισης της γαλλικής ανταγωνιστικής.

Κέρδη 6,8% καταγράφει και η Hennes & Mauritz καθώς η σουηδική εταιρεία ενδυμάτων ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Στον αντίποδα, η εταιρεία στοιχημάτων Ladbrokes καθώς προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα για το τμήμα ψηφιακών παιγνίων θα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Lew: «Η αισιοδοξία των επενδυτών ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, είναι λίγο μεγαλύτερη απ' όσο θα έπρεπε». Ο ίδιος δήλωσε ότι τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ αρκούν μέχρι την 17η Οκτωβρίου.

Πέραν αυτών όμως, σήμερα ειδικότερα οι αναλυτές αναμένουν τον αριθμό των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ – η επικρατέστερη ένδειξη για το δείκτη ανεργίας – αλλά και στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v