Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Φρένο ή προσωρινή ανάπαυλα στο πολυήμερο ανοδικό σερί; Οι αιφνιδιασμοί από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Θετικές εκπλήξεις για την οικονομία σε ευρωζώνη και Βρετανία. Ισχυρές πιέσεις στο μεταλλευτικό κλάδο.

Φρένο μπαίνει στο πολυήμερο ανοδικό σερί των χρηματιστηριακών αγορών. Ο προβληματισμός για την επιβράδυνση της Κίνας, ορισμένες αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά καi η νέα άνοδος τις αποδόσεις των ομολόγων είναι η βασική αιτία για τις διορθωτικές κινήσεις που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,26% στις 8272 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,88% στις 3930 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,03% στις 6.552 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,25% στις 8172 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,35% στις 5757 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,66% στις 16.334 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street μετά και το αρνητικό κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

«Οι «ταύροι» των αγορών θα ελπίζουν ότι πρόκειται για ανάπαυλα στην αγορά καθώς ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 18,2% από τις αρχές του έτους σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά με βάση τα σενάρια που φέρουν τη Fed να μην αλλάζεις στρατηγική παρά τις ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ και την άνοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Αυτά τα μικροοικονομικά και τα νομισματικά θέματα ήταν στο επίκεντρο των αγορών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Τώρα όμως, σε μία από τις συνεδριάσεις με τις περισσότερες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές δείχνουν λιγότερο αισιόδοξοι»

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων άλλωστε, το κλίμα σήμερα δεν είναι στηρικτικό για τις αγορές. Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της ΒΑSF με πτώση 4,2% καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν την αγορά. Πτώση 5,1% καταγράφει και η μετοχή της Orange καθώς ανακοίνωσε μείωση κατά 38% στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου. Απογοητευτικές ήταν επίσης οι ανακοινώσεις των Unilever και British Telecoms.

Η αγορά δεν επηρεάστηκε από τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την ευρωζώνη, που επιβεβαιώνουν το σενάριο για επιστροφή στη – δειλή έστω – ανάπτυξη. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo ενισχύθηκε στο 106,2, ενώ η βρετανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα με ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το β΄ τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η χορήγηση δανείων προς ιδιωτικές επιχειρήσεις της ευρωζώνης - που κατά πολλούς είναι το βασικότερο εμπόδιο στην ανάκαμψη - μειώθηκε τον Ιούνιο και μάλιστα κατά 1,6%.

Οι επενδυτές έμειναν ασυγκίνητοι και από τα αναπτυξιακά μέτρα που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση. Παρά τη μείωση της φορολογίας για τις μικρές επιχειρήσεις και τα μέτρα στήριξης των εξαγωγέων, η αγορά της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 0,6% ενώ παράλληλα, καταγράφονται διορθωτικές τάσεις στις τιμές των μετάλλων με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου.

Η μετοχή της Vedanta Resources υποχωρεί κατά 2.7%, της Glencore Xstrata κατά 2.8% και της Anglo American κατά 2.8%. Rio Tinto και BHP Billiton υποχωρούν κατά 2.2% και 1.8% αντιστοίχως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v