Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές

Αιφνιδιασμός από Μπερνάνκε και κινεζικά στοιχεία. Στο στόχαστρο τράπεζες και βασικοί πόροι. Βουτιά 7,3% στο Τόκιο. Ισχυρή άνοδος για γεν και παρέμβαση BoJ για την στήριξη 10ετών ομολόγων. Πτωτικά τα futures της Wall

Ο Μπεν Μπερνάνκε τάραξε τις διεθνείς αγορές που αποδεικνύονται εθισμένες στο φτηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μείωση των αντισυμβατικών μέτρων είναι θέμα λίγων μηνών. Το αποτέλεσμα ήταν η βουτιά του 7,3% στο Τόκιο και ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές από τα υψηλά 5ετίας της χθεσινής συνεδρίασης. Παγκόσμιο πιέσεις στα ομόλογα και ανάκαμψη του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 2,43% στις 8323 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,27% στις 3.959 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,86% στις 6.713 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,35% στις 8348 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 1,54% στις 5948 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 2,37% στις 17.128 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η διαπραγμάτευση των futures του Nikkei διεκόπη αφού ο ιαπωνικός δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη βουτιά από την τραγική ημέρα του σεισμού του 2011. Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη στην αγορά ομολόγων με 19 δισ. δολ. ώστε να περιορίσει τις μαζικές ρευστοποιήσεις στα ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο έτους (1%) λόγω «παράλογης αύξηση» της αστάθειας. Αντιστοίχως, η απόδοση των 10ετών Τreasuries βρέθηκε στο 2,069% από 2,044%. Σε ότι αφορά τους ευρωπαϊκούς τίτλους, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,98%. Το δολάριο βρέθηκε κοντά σε υψηλό τριετίας συγκριτικά με ένα καλάθι νομισμάτων, ενώ έντονη είναι η ενίσχυση του γεν κατά 2,3% έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 2,6% και του κλάδου βασικών πόρων κατά 2,7%.

Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο Μπεν Μπερνάνκε δήλωσε πως η απόφαση για μείωση των αγορών ομολόγων από τη Fed ενδέχεται να ανακοινωθεί σε κάποια από τις «λίγες προσεχείς συνεδριάσεις». Επιπλέον, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της τάξεως των 85 δισ. δολ. ανά μήνα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική μείωση του ποσού επαναγοράς ομολόγων ακόμα και τον Ιούνιο, αναλόγως των οικονομικών συνθηκών.

Η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ συμβαίνει ενώ τα στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSΒC για την κινεζική μεταποίηση τον Μάιο βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 μηνών, και μάλιστα σε σημείο που υποδηλώνει συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 49,6% από 50,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ακόμη και η μικρή ανάκαμψη στους δείκτης ΡΜΙ της Markit για την ευρωζώνη δεν ανέτρεψαν το αρνητικό κλίμα στις αγορές, δεδομένου μάλιστα ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως και το δεύτερο τρίμηνο η Γηραιά Ήπειρος παραμένει σε περιοχή ύφεσης.

Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ υπηρεσιών ενισχύθηκε το Μάιο στο 47,5 από 47 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης αποδεικνύεται καλύτερος των προσδοκιών, αλλά παραμένει σε μεγάλη απόσταση από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Για τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 47,8 από 46,7 τον προηγούμενο μήνα, έναντι προβλέψεων για ανάκαμψη στο 47. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών, αγγίζοντας το 47,7 το Μάιο από 46,9 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v