Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα ανόδου στις ευρωαγορές

Εξανεμίστηκαν οι απώλειες στις ευρωαγορές. Σε θετικό πρόσημο γύρισαν οι δείκτες. Μίνι ράλι στις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς ανακάμπτουν οι πωλήσεις. Αναβαθμίζει τις τράπεζες η UBS. Κέρδη και στα futures της Wall

Ανοδικό γύρισμα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη κυρίως από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και τις τραπεζικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,06% στις 8375 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,26% στις 3989 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,27% στις 6.706 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,21% στις 8560 μονάδες, ο πορτογαλικός κινείται υψηλότερα κατά 0,37% στις 6085 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,3% στις 17596 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο κλαδικός δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών του STOXX 600 ενισχύεται κατά 2,4% μετά τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων που δείχνουν την πρώτη ανάκαμψη μετά από ενάμιση χρόνο. Επίσης η Michelin ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων ελαστικών στην Ευρώπη κατά 3% τον Απρίλιο επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα.

Παράλληλα, η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου διεθνώς, κάνοντας λόγο για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και για ισχυρότερα κεφαλαιακά επίπεδα. Συγκεκριμένα, θέτει σύσταση overweight για τις αμερικανικές τράπεζες καθώς διαβλέπει βελτίωση συνθηκών στην αμερικανική αγορά κατοικιών. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διατυπώνει σύσταση neutral δηλώνοντας ότι προκρίνει τις σκανδιναβικές και τις βρετανικές τράπεζες. 

Η ανάκαμψη των αγορών πάντως, είναι διστακτική δεδομένου ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα αξιωματούχος της Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από την στρατηγική ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ. Ο λόγος για τον Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο ο οποίος δήλωσε ότι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και η βελτίωση που καταγράφεται στην αγορά εργασίας μπορεί να οδηγήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΑ σε μείωση των αγορών ομολόγων μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Ο Γουίλιαμς είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Fed που μιλά ανοιχτά για αυτό το ενδεχόμενο, αλλά είναι στέλεχος της Fed χωρίς δικαίωμα ψήφου αυτό το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v