Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Ήπιες πιέσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες από τα πολυετή υψηλά. Η προσοχή στην κατάθεση του Μπεν Μπερνάνκε, αλλά και στη σύνοδο της Ε.Ε για τη φοροδιαφυγή. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές και οι επενδυτές αναμένουν τη σημερινή κατάθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,2% στις 8.455 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42% στις 4.019 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,2% στις 6.790 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,21% στις 8.482 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,3% στις 6.032 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,03% στις 17.432 μονάδες.

Οριακές οι κινήσεις και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

«Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την κατάθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο», εξηγεί ο Andrew Wilkinson της Miller Tabak, και συμπληρώνει: «Η πορεία των αγορών θα εξαρτηθεί από την ομιλία του».

Ήδη, πάντως, στελέχη της Fed υποστηρίζουν ότι η ανατροπή της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής δεν είναι κάτι που αναμένεται σύντομα. Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης William Dudley δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων πτωτικά ή ακόμη και ανοδικά, ανάλογα με τις προοπτικές της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed του St Louis, James Bullard, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα προσαρμόσει τους ρυθμούς της ανάλογα με τα προσεχή στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα είναι η καλύτερη επιλογή πολιτικής και αυτό αποδεικνύεται από την αποτελεσματικότητά του.

Πέρα από τη Fed, η προσοχή στρέφεται και στην ευρωπαϊκή σύνοδο που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα στην ατζέντα την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Από πλευράς μετοχών, η Kazakhmys υποχωρεί κατά 3,7%, μετά την υποβάθμιση της μεταλλευτικής από τη UBS σε neutral από buy. Στον αντίποδα, άλμα 2,5% καταγράφει η μετοχή της Lagardere καθώς η JPMorgan Cazenove προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης σε neutral από underweight.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v