Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Κρατάνε τα υψηλά 17 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές με οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Τα βλέμματα στις διαπραγματεύσεις για δημοσιονομικό γκρεμό και στα στοιχεία για την ευρωζώνη.

Απόλυτη νηνεμία στις ευρωπαϊκές αγορές με τους περισσότερους δείκτες να παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις από τα υψηλά 17 μηνών. Το θετικό κλίμα από τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ περιορίζεται από τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,04% στις 7.403 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,05% στις 3.566 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,05% στις 5.867 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,09% στις 7.981 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,19% στις 5.270 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι αμετάβλητος στις 15.887 μονάδες.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Ουάσιγκτον, όπου συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα. Ο επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις», ανατρέποντας το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία στην ευρωζώνη, ενώ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε την αγωνία της Ουάσιγκτον για τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να πράξουν τα μέγιστα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίζει η Ferrovial, η οποία ενισχύεται κατά 2,4% καθώς το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή. Στον αντίποδα, ο τίτλος της Royal Bank of Scotland Group υποχωρεί κατά 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v