Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ευρεία άνοδος για τους περισσότερους δείκτες. Ελπίδες για αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού και ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ. Κέρδη σε τράπεζες. Ανοδικά τα futures της Wall.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνία στις ΗΠΑ ως προς την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι προσδοκίες για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,73% στις 7.396 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,99% στις 3.535 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,45% στις 5.829 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 1,23% στις 7.932 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,23% στις 5.237 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει μίνι ράλι 2,15% στις 15.784 μονάδες. Η Ρώμη άλλωστε άντλησε σήμερα 5,98 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων, πετυχαίνοντας το χαμηλότερο επιτόκιο δύο ετών για τα 10ετή.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να αποτραπεί η αυτόματη επιβολή μέτρων ύψους 600 δισ. δολ. που θα φρέναραν την αμερικανική οικονομία και -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- θα οδηγούσαν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζον Μπένερ επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα για το αμερικανικό ΑΕΠ, είναι οι βασικοί παράγοντες ώθησης των ασιατικών αγορών. Οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwatch, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 2%.

Ως προς την οικονομία της ευρωζώνης, η θετική είδηση της ημέρας ήρθε από την Κομισιόν. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε απροσδόκητη βελτίωση το Νοέμβριο στο 85,7 από 84,3 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή μείωση στο 84,2.

Κέρδη καταγράφει ο κλάδος των εμπορευμάτων, αλλά και ο τραπεζικός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Banco Santander ενισχύεται κατά 1,7% και της Banco Popular Espanol κατά 3,2%.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Invensys με άλμα 12%, καθώς ο τεχνολογικός όμιλος ανακοίνωσε την πώληση μονάδας στη Siemens.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v