Ισπανία και Ελλάδα τρομάζουν τους επενδυτές

Σενάρια Grexit από τα ΜΜΕ και φόβοι για Ισπανία. Αναστολή διαπραγμάτευσης για 5 ιταλικές τράπεζες. Κάτω από $1,21 το ευρώ. Σημαντική πτώση σε Μαδρίτη και Μιλάνο. Το 10ετές Ισπανίας "χτύπησε" 7,5%.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας να εκτοξεύονται σε νέο ιστορικό υψηλό και τα διεθνή ΜΜΕ να επαναφέρουν το σενάριο Grexit, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,69% στις 6.517 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,05% στις 3.128 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα 1,68% στις 5.556 μονάδες.

Ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κάθετη πτώση 2,93% στις 6.064 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 3,37% στις 4.596 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,67% στις 12.719 μονάδες.

Υπό πίεση βρίσκονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο τραπεζικός δείκτης του Europe 600 υποχωρεί 1,9%, ενώ ο αντίστοιχος κλαδικός δείκτης τραπεζών ευρωζώνης καταγράφει κάθετη πτώση 2,7%. Στην Ιταλία, λόγω των ισχυρών πιέσεων, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών πέντε τραπεζών. Πρόκειται για τις Unicredit, Intesa, Monte dei Paschi di Siena, Mediobanca και Banco Popolare.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 2 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, κάτω από το 1,21 δολ. (άγγιξε το 1,2093 δολ.), ενώ έναντι του γεν υποχωρεί κατά 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2000, στα 94,415 γεν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας καταγράφει άλμα στο δυσθεώρητο και μη βιώσιμο επίπεδο του 7,5%. Επίσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ξεπέρασε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας, καθώς άγγιξε το 6,40%.

«Οι αναφορές για μη εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, επειδή η χώρα δεν πετυχαίνει τους στόχους, η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral και η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα προκαλούν νευρικότητα καθώς εντείνονται οι φόβοι χρεοκοπίας», εξηγεί ο Mitul Kotecha της Credit Agricole. Σημαντικό ρόλο στο αρνητικό κλίμα παίζει και το δημοσίευμα του Spiegel που αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε νέο πακέτο για την Ελλάδα. Πηγές στις Βρυξέλλες πήραν αποστάσεις από το δημοσίευμα λέγοντας πως δεν υπάρχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο. Ακολούθησε, όμως, και δεύτερο δημοσίευμα, από τη  Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (SZ), η οποία υποστηρίζει σήμερα ότι οι σημαντικότεροι χρηματοδότες της Ελλάδας, και κυρίως η Γερμανία, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να τη στηρίξουν περαιτέρω, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Ως προς τις εξελίξεις στην Ισπανία, η Μαδρίτη αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ μέχρι το 2014, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι περιφέρειες Βαλένθια και Μούρθια θα ζητήσουν στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση για την αποφυγή χρεοκοπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v