Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται τα κέρδη στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο για τους δείκτες. Προσδοκίες για νέες κινήσεις από κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Κίνας. Μείωση επιτοκίου στην ισπανική δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Ανοδικά και τα futures της Wall.

Διευρύνονται τα κέρδη για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες κυρίως λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Ή έκβαση της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων στην Ισπανία ήταν ανέλπιστα θετική, ενώ αναμένεται και μπαράζ μακροοικονομικών μεγεθών για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,55% στις 6601 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,63% στις 3199 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,03% στις 5.664 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 1,24% στις 6613 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 1% στις 4860 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,55% στις 13.740 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σήμερα ξεκινά η διήμερη κατάθεση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke στο Κογκρέσο και «οι αγορές περιμένουν ελπίζοντας ότι θα δώσει κάποιο στίγμα για νέες κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης» εξηγεί ο Alvin Pontoh της TD Securities.

Ανάλογες προσδοκίες υπάρχουν και από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, ειδικότερα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Wen Jiabao ότι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας «δεν είναι ακόμη σταθερή».

Επίσης, η Μαδρίτη άντλησε από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων 3,5 δισ. ευρώ, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται τόσο για τα ετήσια όσο και για τα 18μηνα έντοκα. Ήταν η πρώτη δημοπρασία τίτλων στην Ισπανία μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων ύψους 65 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Rajoy.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία που αποτυπώθηκε στον δείκτη ZEW (στο -19,6 από -16,9) δεν τρόμαξε τις αγορές, καθώς οι αναλυτές περίμεναν ακόμη χειρότερη ένδειξη. Τώρα η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Βουτιά 12% καταγράφει η μετοχή της Alcatel Lucent μετά την προειδοποίηση της εταιρείας για μη επίτευξη στόχων κερδοφορίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v