Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και μεταλλευτικές. Η αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ και οι προσδοκίες για νέο χρήμα από τον Ben Bernanke. Πτωτικά τα futures της Wall.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές με τις μετοχές τραπεζών και μεταλλευτικού κλάδου να βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 6557 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,12% στις 3177 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,04% στις 5.668 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,83% στις 6609 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται οριακά κατά 0,06% στις 4841 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,36% στις 13.664 μονάδες.

Περιορισμένες πιέσεις δέχονται και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street.

Οι επενδυτές φαίνεται πως τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής κατάθεσης του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, καθώς άπαντες θέλουν να διαπιστώσουν εάν ο Ben Bernanke θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή όχι.

Η σημερινή συνεδρίαση καθορίζονται από δύο εξελίξεις. Πρώτον τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Wen Jiabao ότι η κινεζική ανάκαμψη δεν είναι ακόμη σταθερή. Δήλωση που ευθύνεται για τις πιέσεις στο μεταλλευτικό κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 1,7%, της Anglo American κατά 1,2% και της BHP Billiton κατά 0,8%.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι το δημοσίευμα της Wall Street Journal βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άλλαξε στάση ως προς την επιβολή ζημιών στους senior ομολογιούχους των τραπεζών. Το δημοσίευμα ενέτεινε την υπάρχουσα νευρικότητα αναφορικά με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπως και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο «προσωρινός» δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του 9% θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Έτσι, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται πιέσεις. Η Banco Popular Espanol υποχωρεί κατά 1.2%, η Banco Santander κατά 1%, η BBVA κατά 0.9%, η BNP Paribas κατά 0.9% και η Credit Agricole κατά 0.8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v