Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μίνι-σύνοδος απογοητεύει τις ευρωαγορές

Η ολοκλήρωση άλλης μιας "αντιπαραγωγικής" συνόδου για την κρίση χρεών αφαιρεί τα πρωινά κέρδη από τις ευρωαγορές, που κινούνται πτωτικά επί 6η συνεδρίαση. Κλειστή η Wall Street για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η ολοκλήρωση άλλης μιας "αντιπαραγωγικής" συνόδου για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη αφαιρεί τα πρωινά κέρδη από τις ευρωαγορές, που κινούνται πτωτικά επί 6η συνεδρίαση.

Η αναρρίχηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία τροφοδότησε την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μέχρι το μεσημέρι, αλλά το απόγευμα τα πρόσημα στους βασικούς δείκτες επιστρέφουν στα «κόκκινα», με απογοήτευση για τα, μηδενικά, αποτελέσματα της μίνι συνόδου στο Στρασβούργο.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο παραμένει σήμερα κλειστό για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στις ευρωαγορές επικράτησαν θετικά πρόσημα, που στήριξαν τους κύριους δείκτες σε άνοδο μέχρι και άνω του 1,5%, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν αγοραστικές ευκαιρίες μετά την πολυήμερη πτώση.

Ωστόσο, οι απογοητευτικές για άλλη μια φορά εξελίξεις από το μέτωπο της προσπάθειας εκτόνωσης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, αφαίρεσαν τα κέρδη και πιέζουν τους δείκτες το απόγευμα.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,27% στις 5.126 μονάδες, ο DAX 0,61% στις 5.424 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει πτώση 0,39% στις 2.811 μονάδες.

Από το Στρασβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε σύνοδος των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, ο κ. Nicolas Sarkozy δήλωσε -υποχωρώντας από προηγούμενες προτάσεις του- ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πιέσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης. Η κα Merkel από την πλευρά της, επανέλαβε την γερμανική αντίθεση για την κοινή έκδοση ευρω-ομολόγων.

Νωρίτερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo ενισχύθηκε τον Νοέμβριο πολύ περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα στοιχεία ΑΕΠ τρίτου τριμήνου για Γερμανία και Βρετανία δεν είχαν δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη κατά 0,5% και στις δύο οικονομίες.

Τα στοιχεία αυτά, καθώς και οι τεχνικοί παράγοντες, στήριξαν την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών μέχρι το απόγευμα. Έτσι, ο κλαδικός δείκτης των πρώτων υλών, που τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις είχε συνολικά υποχωρήσει κατά 14%, κατέγραψε άνοδο 2,9%. Αντίστοιχα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, που τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις είχε συνολικά υποχωρήσει κατά 13%, ενισχύθηκε 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v