Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κέρδη 1,6% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη μετά τις ρευστοποιήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Κυνήγι αγοραστικών ευκαιριών σε μέταλλα και τράπεζες παρά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας. Κλειστή η Wall.

Πράσινα είναι τα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις και με τους επενδυτές να αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες. Τα θετικά μεγέθη από τη Γερμανία αντιστάθμισαν την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Fitch Ratings, ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει καθοδήγηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς η Wall Street είναι κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,69% στις 5546 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,65% στις 2869 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,55% στις 5.168 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ είναι κατά 1,58% υψηλότερα στις 7862 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI – παρά την υποβάθμιση από την Fitch Ratings – κινείται ανοδικά κατά 0,74% στις 5267 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά ξ2,08% στις 14.204 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo ενισχύθηκε τον Νοέμβριο πολύ περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα στοιχεία ΑΕΠ τρίτου τριμήνου για Γερμανία και Βρετανία δεν είχαν δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη κατά 0,5% και στις δύο οικονομίες.

Τα στοιχεία αυτά, καθώς και οι τεχνικοί παράγοντες, στηρίζουν την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Έτσι, ο κλαδικός δείκτης των βασικών πόρων, που τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις είχε συνολικά υποχωρήσει κατά 14%, καταγράφει σήμερα άνοδο 2,9%. Αντίστοιχα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, που τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις είχε συνολικά υποχωρήσει κατά 13%, ενισχύεται σήμερα κατά 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v