Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πρασίνισαν" τα ταμπλό στις ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΕ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη Βρετανία. Στο προσκήνιο η "ιστορική" συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Διευρύνονται τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών μετά το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Ισπανία. Στο προσκήνιο και η συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά την απόφαση της Βρετανίας να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος πρωτοστατεί και της σημερινής ανόδου καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση σχεδίων στήριξης των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,07%, στις 5.586 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σε ποσοστό 2,24%, στις 3.040 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,96%, στις 5.202 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,67%, στις 8.619 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 1,61%, στις 5.866 μονάδες, και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 2,01%, στις 15.100 μονάδες. 

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. στερλίνες, εντείνει τις πιέσεις στον Jean Claude Trichet. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι ο κ. Trichet θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που λαμβάνει χώρα υπό τη δική του διοίκηση.

Αναμένεται, όμως, να ανοίξει τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ αρκετοί αναλυτές περιμένουν και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Επιπλέον, τόσο ο κ. Βarroso όσο και ο κ. Almunia τάχθηκαν με δηλώσεις τους υπέρ της στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, εφόσον απαιτηθεί. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία άντλησε (σε διαφορετικές εκδόσεις) συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, αργότερα σήμερα συναντάται η Angela Merkel, με την Christine Lagarde, τον Robert Zoellick της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και τον Jean Claude Trichet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v