Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αιμορραγία στις ευρωαγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές εν αναμονή του Eurogroup. Κάθετη πτώση για τραπεζικές μετοχές, ενώ σε χαμηλό 8 μηνών υποχωρεί το ευρώ. Δυσοίωνα σενάρια για double dip και προβληματισμός για την Ελλάδα.

Συνεχίζεται η αιμορραγία των τραπεζικών μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού τρομάζει τους επενδυτές και δημιουργεί σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού πακέτου. Σε χαμηλό 8 μηνών υποχωρεί το ευρώ μετά και τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,2%, στις 5.380 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,17%, στις 2.917 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,05%, στις 5.038 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 2,1%, στις 8.365 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 2,02%, στις 5.772 μονάδες, και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,44%, στις 14.624 μονάδες. Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall, εν αναμονή του δείκτη δραστηριοτήτων ISM για τον κλάδο μεταποίησης.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πάντως, ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει κάμψη 3,4% καθώς βυθίζονται οι μετοχές της Commerzbank κατά 5,7% και της Societe Generale κατά 6,7%. Σε ελεύθερη πτώση μεγαλύτερη του 8% βρίσκεται η μετοχή της Dexia μετά και το καμπανάκι της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της γαλλοβελγικής τράπεζας.

Σημαντικά κέρδη της τάξεως του 19% συμπληρώνει η μετοχή της European Goldfields με τους αναλυτε΄ς να εμφανίζονται θετικοί για το deal.

Με την Ελλάδα να αποτυγχάνει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος, επί τάπητος τίθεται το τι μέλλει γενέσθαι με την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ο ξένος Τύπος ήδη αναφέρει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος εν μέσω έντονων εγχώριων αντιδράσεων σε πολλά κράτη-μέλη.

Έντονες ρευστοποιήσεις καταγράφονται και στα μέταλλα και ο χαλκός υποχωρεί περισσότερο από 3%. Νωρίτερα, και οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά, με το Χονγκ Κονγκ να βουλιάζει περισσότερο από 4% και να κλείνει κάτω από τις 17.000 μονάδες.

Έντονος προβληματισμός παράλληλα, εκφράζεται για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα. Η Fitch Ratings, παράλληλα, ψαλίδισε τις προβλέψεις της για τον διεθνή ρυθμό ανάπτυξης, δηλώνοντας πως αυξάνονται οι πιθανότητες για double dip.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v