Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Σε χαμηλό 15 μηνών οι διεθνείς αγορές με απώλειες 3,5% για DAX. Νέα βουτιά για τράπεζες και κατάρρευση στην μετοχή της Dexia. Κατρακυλά το ευρώ σε χαμηλό 10ετίας έναντι του γεν. Ρεκόρ και για τα CDS της Γερμανίας.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές για τρίτη συνεχή συνεδρίαση μετά το χθεσινό Εurogroup, το οποίο ενέτεινε τις ανησυχίες για ελληνική χρεοκοπία και ενώ ολοένα περισσότεροι αναλυτές διατυπώνουν προβλέψεις ύφεσης για την οικονομία της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAΧ 30 υποχωρεί κατά 3,54%, στις 5.186 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2.91%, στις 2.841 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται κάτω από τις 5.000 μονάδες αφού υποχωρεί κατά 2,25%, στις 4.961 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,24%, στις 8.167 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί σε ποσοστό 1.54%, στις 5.649 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 2,67%, στις 14.248 μονάδες.
Πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall Street εν αναμονή των στοιχείων για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ.

Ο παγκόσμιος MSCI υποχωρεί κατά 1,5% και πλέον βρίσκεται σε χαμηλό 15 μηνών. Από τον Ιανουάριο ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 18%.

Το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό 9 μηνών έναντι του δολαρίου (1,3144 δολ) και σε χαμηλό 10ετίας έναντι του ιαπωνικού γεν (100,78 γεν). Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν τα CDS των γερμανικών Bunds, αγγίζοντας τις 121 μονάδες βάσης.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών δέχεται έντονες πιέσεις καθώς υποχωρεί κατά 4%. Η μετοχή της Commerzbank σημειώνει πτώση 6%, ενώ οι γαλλικές Societe Generale και BNP Paribas καταγράφουν βουτιά 5%. Πτώση μεγαλύτερη του 5% και για τη Royal Bank of Scotland. Ο διευθυνων σύμβουλος της Deutsche Bank παράλλλα, δήλωσε πως η γερμανική τράπεζα πιθανότατα δεν θα πετύχει τους στόχους για το 2011.

Υπό κατάρρευση η μετοχή της Dexia, η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 37% μετά το -10% που κατέγραψε τη Δευτέρα. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεδριάζει εκτάκτως με θέμα στην ατζέντα και το ενδεχόμενο διάσπασης. Η Dexia είναι μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Κατά το χθεσινό Εurogroup, παράλληλα, ο κ. Jean-Claude Juncker άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, ενώ η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης αναβάλλεται για τον Νοέμβριο.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης επιδεινώνονται. H Goldman Sachs, επί παραδείγματι, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη βλέποντας πλέον ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v