Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και Dexia βούλιαξαν τις ευρωαγορές

Η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι εφικτοί οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος και η υποβάθμιση της τράπεζας Dexia από τον οίκο Moody’s «βούλιαξαν» ακόμη βαθύτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι εφικτοί οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος, πίεσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακόμη βαθύτερα σε απώλειες και το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών έναντι του γεν και πολλών μηνών έναντι του δολαρίου.

Εξίσου δραματική ήταν η επίπτωση της υποβάθμισης της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia από τον οίκο Moody’s.

Η μετοχή της Dexia, που ανήκει στις κυβερνήσεις Βελγίου και Γαλλίας διολίσθησε έως 14% κι έκλεισε με απώλειες 10% περίπου στα 1.30 ευρώ. Η μετοχή έχει βουλιάξει 47% μέχρι στιγμής στο έτος, μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση του οίκου στην αγορά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι αγορές πιθανολογούν πλέον ότι ο οίκος πιθανόν να χρειαστεί και δεύτερη επιχείρηση διάσωσης.

Η Moody’s Investors Service, υποβάθμισε εξαιτίας φόβων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της τράπεζας, την Dexia καθώς και τις θυγατρικές της Dexia Bank Belgium, Dexia Credit Local και Dexia Banque Internationale a Luxembourg.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν τον Οκτώβριομε περαιτέρω σημαντικές απώλειες, έχοντας ολοκληρώσει την Παρασκευή το χειρότερο τρίμηνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,03% χαμηλότερα στις 5.076 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,28% στις 5.377 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,85% στις 2.927 μονάδες.

Το ευρώ διολίσθησε έως το 1,3307 δολ. που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 2011, και κινείται αυτή την ώρα στο 1,3335 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v