Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ώθηση στις ευρωαγορές

Με οδηγό τις χαμηλές αποτιμήσεις και αφορμή τα ευρωπαϊκά σχέδια για στήριξη των τραπεζών, οι ευρωαγορές καταγράφουν. Κέρδη 2,8% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών. Ανοδικά και τα εμπορεύματα.

Με οδηγό τις χαμηλές αποτιμήσεις και αφορμή τα ευρωπαϊκά σχέδια για στήριξη των τραπεζών, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ανακάμπτουν. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών καταγράφει άνοδο 2,8%, ενώ παράλληλα η Γαλλία δεσμεύεται ότι αύριο Πέμπτη θα παρουσιαστεί και το σχέδιο διάσωσης για την Dexia.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,92%, στις 5.317 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,29%, στις 2.915 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 2,14%, στις 2.134 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,63%, στις 8.358 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 1,1%, στις 5.674 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,26%, στις 14.422 μονάδες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn μιλώντας στους "Financial Times" δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. επεξεργάζονται σχέδια συντονισμένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δήλωσε, μάλιστα, πως υπάρχει αίσθηση του επείγοντος και ότι όλη η διαδικασία γίνεται με τη συνεργασία όλων των θεσμών, την ΕΚΤ, την ΕΒΑ και την Κομισιόν. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble διαμήνυσε πως «εάν κριθεί απαραίτητο» θα τεθούν σε ισχύ οι μηχανισμοί στήριξης των τραπεζών του 2008.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό και με τις χθεσινές δεσμεύσεις Bernanke περί στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, οδηγούν σε ράλι αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αναλυτές, ωστόσο, δηλώνουν επιφυλακτικοί. Οι ασιατικές αγορές, άλλωστε, αντέδρασαν μάλλον με… αδιαφορία στις εξελίξεις αφού ο Nikkei έκλεισε στο -0,8% 

Ο κ. Jeremy Batstone Carr, της Charles Stanley, από την πλευρά του υποστηρίζει: «Αυτό το ράλι μπορεί να μην κρατήσει. Πολλές μετοχές φαίνονται πολύ φθηνές. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Επιπλέον, όμως, χρειαζόμαστε και μία στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους στις ΗΠΑ. Μέχρι να πάρουμε απαντήσεις, η αγορά θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι οικονομικές αρχές στην Ευρώπη αποτυγχάνουν κατ’ επανάληψη να βρουν μία ισχυρή πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v