Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ντύθηκαν" στα κόκκινα οι ευρωαγορές

Οι φόβοι ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και σειρά απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα προκαλούν κάθετη πτώση στις ευρωαγορές, μετά από τρεις συνεδριάσεις σχετικής ηρεμίας. Εντονες οι τραπεζικές πιέσεις.

Οι φόβοι ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και μια σειρά απογοητευτικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων προκαλούν κάθετη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τρεις συνεδριάσεις σχετικής ηρεμίας.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,1% στις 5.270 μονάδες, ο DAX 3,8% στις 5.788 μονάδες, ενώ ο CAC 2,8% στις 3.162 μονάδες. Ανάλογες είναι οι πιέσεις στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον δείκτη Ibex να υποχωρεί 2,9% στην Μαδρίτη και τον PSI 2,6% στην Λισσαβόνα.

Πιέσεις επικρατούν σε όλο το φάσμα των εταιρικών κλάδων, ενώ χαμηλότερα κινούνται και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με σημαντικές πιέσεις στα εμπορεύματα λόγω των φόβων επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Fed, καθώς και πολιτειακές αρχές αυξάνουν την επιτήρηση στους αμερικανικούς βραχίονες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών κι έχουν ζητήσει από πολλές θυγατρικές πληροφορίες για το αν έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια για την καθημερινή τους λειτουργία, επιτείνει τις πιέσεις στις τράπεζες, όπως την BNP Paribas.

Σημαντική επίδραση έχει η ανακοίνωση της βουτιάς 13% στα καθαρά κέρδη της τσιμεντοβιομηχανίας Holcim, εξαιτίας της αναρρίχησης του ελβετικού φράγκου σε επίπεδα ρεκόρ και της εκτίναξης του κόστους πρώτων υλών και ενέργειας.
 
Η ανακοίνωση προκαλεί κάθετη πτώση 5% στην μετοχή της κορυφαίας τσιμεντοβιομηχανίας, συμπαρασύροντας όλο τον ευρωπαϊκό κλάδο σε έντονες απώλειες κι επιτείνοντας τις πιέσεις.

Η μετοχή της Veolia Environnement διολισθαίνει 3,1% μετά την υποβάθμισή της από την UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v