Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ώθηση στις ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με πρωτοπόρο τις τράπεζες, μετά την απαγόρευση του short selling και τα θετικά στοιχεία για τον overnight δανεισμό από την ΕΚΤ. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απαγόρευση του short selling σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία, ενώ παράλληλα θετικά ήταν τα στοιχεία και για τον overnight δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,37% στις 5935 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,9% στις 3148 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,28% στις 5.228 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,57% στις 8379 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 2,34% στις 6161 μονάδες μετά και την θετική έκθεση προόδου της τρόικας, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,77%, καθώς το υπουργικό συμβούλιο του Silvio Berlusconi συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα με βασικό θέμα ατζέντας την επιβολή φόρου αλληλεγγύης.

Ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στο ανοδικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών, ήταν η ανακοίνωση της ΕΚΤ για σημαντική μείωση του overnight δανεισμού των τραπεζών. To ποσό είναι σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης ημέρας, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 4 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την επιβολή του short selling σε 4 ευρωπαϊκές αγορές έδωσαν ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η μετοχή της BNP Paribas ενισχύεται κατά 3,3%, της Natixis κατά 4,9% και της ιταλικής Unicredit κατά 4,3%.

Τα futures της Wall Street παράλληλα κινούνται σταθεροποιητικά καθώς οι επενδυτές μετά το χθεσινό ράλι αντίδρασης τηρούν στάση αναμονής ενόψει κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων, όπως οι λιανικές πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v