Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Το "μπαλάκι" στο Eurogroup

Στην ευρωπαϊκή του βάση ανάγει το θέμα των εγγυήσεων ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις Αυστρίας, Ολλανδίας και Σλοβακίας για εγγυήσεις σε σχέση με το πακέτο βοήθειας της χώρας. Τι ζητούν. Κριτική από αντιπολίτευση.

Βενιζέλος: Το μπαλάκι στο Eurogroup
Στην ευρωπαϊκή του βάση ανάγει το θέμα των εγγυήσεων ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας για εγγυήσεις σε σχέση με το πακέτο βοήθειας της χώρας.

Όπως τόνισε ο υπουργός, "η συμφωνία με τη Φινλανδία τελεί υπό την έγκριση των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης", προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, έχοντας δείξει καλοπιστία και ευελιξία για να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σχετικά με την ετοιμότητα της ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι "το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε αλλά και πολιτικά αδιέξοδο".

Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Όπως είχα δηλώσει προχθές, το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχουμε καταλήξει στις συζητήσεις μας με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπόλοιπων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η σχετική συζήτηση άρχισε σήμερα στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών (Euro Working Group). Στο μεταξύ, βρίσκομαι εδώ και μέρες σε επαφή με ομολόγους μου.

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ευρωζώνης, σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011. Έχουμε δείξει την καλοπιστία και την ευελιξία μας προκειμένου να βοηθήσουμε όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος αλλά και στην εκπομπή ενός καθαρού, θετικού μηνύματος ως προς την ικανότητα και την ετοιμότητα της ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης, που δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική.

Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο.

Το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε αλλά και πολιτικά αδιέξοδο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως έθνος".


Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για εγγυήσεις

Τρεις ακόμη χώρες της Ε.Ε., η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία, ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στο πακέτο βοήθειας, μετά τη σχετική συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία.

"Δεν συζηταμε συμφωνίες για εγγυήσεις με άλλες χώρες πλην της Φινλανδίας", απαντούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο Reuters. "Η περαιτέρω συζήτηση για εγγυήσεις θα ακύρωνε επί της ουσίας το δεύτερο πακέτο διάσωσης", προσθέτουν.  

Ειδικότερα, την αντίθεσή της για τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τα δάνεια εξέφρασε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, ενώ τόνισε πως η Αυστρία θα ζητήσει και αυτή εγγυήσεις αν οι χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν το deal της Φινλανδίας.

"Το μοντέλο των εγγυήσεων (collaterals) θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Θα δούμε αν αυτή είναι η περίπτωση", δήλωσε ο κ. Harald Waiglein στη φινλανδική εφημερίδα "Helsingin Sanomat".

Αντίστοιχες αξιώσεις προβάλλει και η Ολλανδία, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας:

"Εμείς και κάποιες ακόμη χώρες έχουμε δηλώσει τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στους Φινλανδούς ότι, εάν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν θα πρέπει να επιδεινωθεί η πιστοληπτική μας αξιολόγηση και θα ζητήσουμε και εμείς συμφωνία εγγυήσεων".

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία δεν είναι οριστική, έως ότου υπάρξει ένα συνολικό πακέτο, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, κ. Miklos, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις στο Reuters τονίζει ότι η Σλοβακία πάντοτε ζητούσε εγγυήσεις από την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας. 

"Δεν μπορώ να φανταστώ πώς κάποιες χώρες θα λάβουν εγγυήσεις και κάποιες άλλες όχι", σημείωσε. 
 

Ν.Δ.: Ανοίγει ο δρόμος για αιτήματα εγγυήσεων από ιδιώτες

Με τις... εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν στην Ελλάδα αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους, προειδοποιεί η Νέα Δημοκρατία.  

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Χθες, επισημάναμε ότι οι... εγγυήσεις που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν απάντησε καν…

Σήμερα έρχεται και η Αυστρία να δηλώσει ότι διαφωνεί τέτοιες εγγυήσεις να λάβει μόνο η Φινλανδία, ενώ ζητά και εκείνη το ίδιο. Η αυστριακή κυβέρνηση, μάλιστα, αναφέρει πως είναι παράλογο μερικές χώρες να πάρουν για τον δανεισμό τους προς την Ελλάδα περισσότερες εγγυήσεις απ’ ό,τι άλλες.

Είναι φανερό ότι, έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού, όπως είχαμε επισημάνει, με τις εγγυήσεις προς τη Φινλανδία ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν στην Ελλάδα αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.

Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει…

Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευτεί οτιδήποτε…".


Μπακογιάννη: Πυρ στην κυβέρνηση για το deal με τη Φινλανδία

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM και αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις της Αυστρίας για τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, είπε ότι "ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου με αυτήν τη συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται ύστερα από αυτό".

Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με αποτελεσματικό τρόπο, λέγοντας "η άποψή μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε πλέον να δεχθεί η Φινλανδία την πίεση όλων των υπόλοιπων κρατών, πριν προχωρήσουμε εμείς να κάνουμε μια επιμέρους τέτοια διμερή συμφωνία".

Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας και στην απόδοση των προσπαθειών που γίνονται από την Ελλάδα, είπε ότι "θα είμαστε στον βάλτο όσο δεν αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα οποία πραγματικά απαιτούνται. Δηλαδή τι απαιτείται αυτήν τη στιγμή; Απαιτείται μία ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων και γενναία μείωση του κράτους, το οποίο όμως εξακολουθεί και δεν έχει μειωθεί".

Τέλος, για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "είμαστε μια τουριστική χώρα, διότι η Ελλάδα στον χώρο της εστίασης έχει ελπίδες και είναι βέβαιο ότι κινείται, ένα κομμάτι της αγοράς κινείται από τον χώρο της εστίασης. Δεν μπορείς να δολοφονήσεις οτιδήποτε κινείται στην αγορά. Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι αντί να στραφούμε στην κακοδαιμονία του Δημοσίου στρεφόμαστε στο ελάχιστο κομμάτι της οικονομίας που κινείται υγειώς, που είναι η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v