Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έπεισαν τις αγορές Μέρκελ - Σαρκοζί

Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι γαλλογερμανικές προτάσεις αποτυγχάνουν να διασκεδάζουν τις ανησυχίες. Ελαφρά ανάκαμψη στα futures Wall.

Η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί απέτυχε να καθησυχάσει σε ότι αφορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές να επιστρέφουν σε αρνητικά πρόσημα επί 2η συνεδρίαση.

Εχοντας περάσει το μεγαλύτερο τμήμα των πρωινών συναλλαγών με αρνητικά πρόσημα, οι βασικοί δείκτες στρέφονται σε μικτή εικόνα τα μεσημέρι.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου κινείται 0,53% χαμηλότερα στις 5.330 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 0,45% στις 5.969 μονάδες, ενώ κατά 0,4% ενισχύεται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 3.244 μονάδες.

Κέρδη 0,06% καταγράφει ο ισπανικός δείκτης IBEX και 0,43 % ο PSI στην Πορτογαλία. 


Ράλι στα bunds

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στα γερμανικά δεκαετή ομόλογα καθώς οι προτάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί δεν δείχνουν να καθησυχάζουν τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς, η οποία κινείται αντίστροφα προς την τιμή, υποχωρεί κατά 5,3 μονάδες βάσης, στο 2,28%.

Εν τω μεταξύ, το spread απόδοσης μεταξύ του γερμανικού δεκαετούς και του αντίστοιχου 30ετούς τίτλου εκτινάσσεται στα ιστορικά υψηλά των 92 μονάδων βάσης, με τους αναλυτές να περιμένουν μακρά περίοδο υποαπόδοσης για τα 30ετή, λόγω της συζήτησης για τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ε.Ε.   


Βουτιά για μετοχές χρηματιστηρίων - πιέσει στις τράπεζες

H πρόθεση των Μέρκελ-Σαρκοζί να επιβάλλουν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές προκαλεί σημαντικές πιέσεις στις μετοχές των χρηματιστηρίων, με το London Stock Exchange να διολισθαίνει έως 4,8% και το Deutsche Boerse 4,7%.

Πιέσεις επικρατούν και στους τραπεζικούς κλάδους. Η Royal Bank of Scotland υποχωρεί 2,8%, η Deutsche Bank 2%, ενώ οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale 2 και 1,7% αντιστοίχως.

Η προειδοποίηση της αμερικανικής Dell για μειωμένες πωλήσεις το 2012, επιβαρύνει και τον τεχνολογικό κλάδο.

Κατά τα λοιπά, η SABMiller υποχωρεί 1,7% μετά την ανακοίνωση ότι θα απευθύνει την προσφορά εξαγοράς της αυστραλέζικης Foster's Group απευθείας στους μετόχους, δίνοντας επιθετικό χαρακτήρα στην κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v