Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον Χ. Ρομπάι οι γαλλογερμανικές προτάσεις

Οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες για το έλλειμμα είναι πιθανόν να έρθουν αντιμέτωπες με πάγωμα των κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως προβλέπει η πρόταση Merkel-Sarkozy.

Στον Χ. Ρομπάι οι γαλλογερμανικές προτάσεις
Επιστολή με τις λεπτομέρειες των κοινών προτάσεων με τη Γερμανία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη απέστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.

Στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το γαλλικό πρακτορείο, οι δύο ηγέτες γράφουν στον πρόεδρο της Ε.Ε. ότι "οι δεκαεπτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα εκλέξουν έναν πρόεδρο για θητεία δυόμισι ετών".

"Εκφράσαμε την επιθυμία μας να αναλάβετε αυτήν την ευθύνη", συνεχίζουν.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο αναφέρεται ότι ο κ. Sarkozy και η κ. Merkel θέλουν να παγώσουν τα κεφάλαια που χορηγούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία στις χώρες της ευρωζώνης που δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες για το έλλειμμα.


Η Μαδρίτη και η Ρώμη χαιρετίζουν τα γαλλογερμανικά σχέδια

Η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αγορών όσον αφορά στα κόστη της εξυπηρέτησης των χρεών τους, καλωσόρισαν σήμερα τις γαλλογερμανικές προτάσεις για πιο ολοκληρωμένη ευρωζώνη και δήλωσαν πως ελπίζουν ότι τα σχέδια θα οδηγήσουν στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στη Μαδρίτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου αυξάνουν τις πιθανότητες έκδοσης κοινών ευρωομολόγων - που θεωρείται από μερικούς ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα χρεωμένα κράτη της περιφέρειας.

"Όσο περισσότερο κινούμαστε προς την ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής τόσο πλησιέστερα πηγαίνουμε στην ιδέα των ευρωομολόγων", δήλωσε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Χοσέ Μπλάνκο.

Στην Ιταλία, ο κ. Φαμπρίτσιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL) του πρωθυπουργού κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί και ελπίζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα στηρίξει τα σχέδια για ένα ευρωομόλογο.

"Ελπίζουμε ότι η κ. Μέρκελ θα πειστεί για την αξία των ευρωομολόγων τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο κ. Τσικίτο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο.  


Ε.Ε.: Χαιρέτισε τις αποφάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί *Θετική για χρυσό κανόνα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε την Τρίτη τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνάντησης του Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης. 

Οι προτάσεις τους "αποτελούν σημαντική πολιτική συμβολή από την πλευρά των δύο πιο μεγάλων οικονομιών αυτής της ζώνης στη συζήτηση και στην εργασία που γίνεται γι' αυτά τα θέματα", αναφέρει ο κ. Μπαρόζο σε κοινή του ανακοίνωση με τον Ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων κ. Όλι Ρεν.

"Ένα κοινό νόμισμα περιλαμβάνει κοινές ευθύνες και απαιτεί πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών", επισημαίνουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.  Συγκεκριμένα, επιδοκιμάζουν την πρόταση να υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. "Μία μορφή και τακτικές σύνοδοι κορυφής της ευρωζώνης, με έναν μόνιμο πρόεδρο θα συνέβαλαν στη σταθερή και πιο ισχυρή πολιτική ηγεσία", εκτιμούν στην ανακοίνωσή τους. 

Το αίτημα που διατύπωσαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί για την υιοθέτηση ενός χρυσού κανόνα για τον προϋπολογισμό από τα 17 μέλη της ευρωζώνης είναι "μία ισχυρή πολιτκή δέσμευση υπέρ της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσιονομικών", αναφέρουν οι κ. Μπαρόζο και Ρεν. 

Η πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών "θα είναι ένα εργαλείο-κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα συνεισφέρει πιο δίκαια στα δημόσια οικονομικά", εκτιμούν οι δύο άνδρες. 

Οι ίδιοι, άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει πως σύντομα θα κάνει μία πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Eurogroup και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της τις επόμενες εβδομάδες, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες μια τεχνική έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες και τις διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης ιδέας, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου εξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση.

Γερμανία: Το SPD κρίνει ανεπαρκή τα σχέδια Μέρκελ-Σαρκοζί

Το γερμανικό κόμμα της αντιπολίτευσης, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), σχολίασε επικριτικά τη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής επειδή απέρριψε την έκδοση ευρωομολόγου και δεν υπέδειξε κάποια ικανοποιητική λύση στην κρίση χρέους.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι οι προτάσεις που τέθηκαν την Τρίτη από τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν προσφέρουν κάποια λύση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ απλώς ικανοποίησε τους μικρότερους εταίρους του κεντροδεξιού συνασπισμού της, τους ελεύθερους δημοκράτες (FDP), ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος έδειχνε πιο ανοιχτός στην ιδέα του ευρωομολόγου.

Ο υπεύθυνος οικονομικών του FDP κ. Ντάνιελ Βολκ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο συνασπισμός ενδεχομένως να διαλυθεί αν οι συντηρητικοί της κ. Μέρκελ επιμείνουν στα ευρωομόλογα.

"Μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν αποκλείει τα ευρωομόλογα", δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.


Επιφυλακτικός ο γερμανικός Τύπος

Στην οικονομική κυβέρνηση της Ε.Ε. και στο φρένο χρέους εστιάζει ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος χθες στο Παρίσι.

"Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ζητούν φρένο χρέους", τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η έγκριτη εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον γερμανόφωνο χώρο "Sueddeutsche Zeitung". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη για να αποτρέψουν μελλοντικές κρίσεις χρέους".

"Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Η οικονομική "Handelsblatt" έχει τίτλο "Ανοιχτός δρόμος για την ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση - Μέρκελ και Σαρκοζί δίνουν το καλό παράδειγμα".

Η επίσης οικονομική εφημερίδα "Financial Times Deutschland" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της "Γερμανική εντολή λιτότητας για την ευρωζώνη" και προσθέτει ότι "η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ισχυρότερη βούληση για λιτότητα".

Η λαϊκή "Bild" στο σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο "Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν μια οικονομική κυβέρνηση της Ε.Ε. - Το ευρώ θα αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση".

Το "Spiegel Online" στο δημοσίευμά του έχει τίτλο "Μεγάλα λόγια - μικρές πράξεις". Σε αυτό εκτιμά ότι "μία κοινή οικονομική κυβέρνηση καλείται να στηρίξει το νόμισμα της Ευρώπης. Αλλά ευρωομόλογο και διεύρυνση του μηχανισμού σταθερότητας παραμένουν ταμπού. Στη συνάντησή τους η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί περιορίστηκαν σε συστάσεις. Έτσι δεν θα μπορέσουν να ηρεμήσουν τις αγορές".

Γαλλία : Κριτική των Σοσιαλιστών για υποχώρηση στις γερμανικές θέσεις

Ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012, δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί την διεξαγωγή δημόσιας εθνικής συζήτησης για τον "χρυσό κανόνα" και πως ακριβώς θα λειτουργεί.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ την Τρίτη είναι καθυστερημένα και ανεπαρκή και κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι υποχώρησε στο ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου.

"Ο Νικολά Σαρκοζί παραιτήθηκε. Ο Γάλλος αρχηγός υιοθέτησε πλήρως την γερμανική θέση, ασκώντας κριτική στα ευρωομόλογα, με τη λογική ότι θα αποδυναμώσουν τα πιο ισχυρά κράτη, τη Γαλλία και τη Γερμανία" σημείωσε ο κ. Ολάντ.

Ν.Δ.: "Δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα" στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

Δεν έμεινε ικανοποιημένη η Ν.Δ. από τις χθεσινές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου, καθώς, όπως επισημαίνεται, το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον, ενώ και τα διαθέσιμα του ταμείου στήριξης κρίθηκαν επαρκή.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζει πως η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξαρχής ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου και πως θα πρέπει να ενισχυθεί το ταμείο στήριξης με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

"Για μία ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις", επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εκτιμά πως "η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης". Παράλληλα, η Ν.Δ. εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία επικρίνει υποστηρίζοντας πως προσφέρει το θλιβερό θέαμα να πανηγυρίζει που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε, όπως το ευρωομόλογο, ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει, όπως οι εγγυήσεις του νέου δανεισμού.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί δυστυχώς να βάλει τέλος στον κατήφορο. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν καταλαβαίνει τον κατήφορο, στον οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα", καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v