Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Ασία με νέο αδιέξοδο στο Κογκρέσο

Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες παίρνοντας την σκυτάλη απο τη Wall. Σε τέλμα και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό γκρεμό. Επέκταση ποσοτικής χαλάρωσης από την BoJ.

Με το νέο αδιέξοδο στις ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις ως προς το δημοσιονομικό γκρεμό δίνεται η αφορμή σε αρκετές ασιατικές αγορές για ρευστοποιήσεις από την άνοδο των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei που την προηγούμενη είχε αναρριχηθεί σε υψηλό 8 μηνών, έκλεισε με πτώση 1,19% στις 10.039 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,27% στις 22.561 μονάδες.

Ο κορεατικός Kospi σημειώνει άνοδο 0,32% στις 1.999 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX καταγράφει κέρδη 0,29% στις 4646 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,23% στις 2.167 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,51% στις 2.383 μονάδες.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,74%, στις 13.251,90 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,76% κλείνοντας στις 1.435,81 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,33% στις 3.044,36 μονάδες.

Η απόρριψη από τον Λευκό Οίκο του σχεδίου β’ για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" στις ΗΠΑ, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι αποδεικνύεται «πολύ δύσκολο» για τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνήσουν μαζί του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ απάντησε πως ο Λευκός Οίκος είναι «παράλογος»

Στην Ασία, κυριάρχησε η σύνοδος της Τράπεζας της Ιαπωνίας η οποία – όπως αναμενόταν- ανακοίνωσε επέκταση του δικού της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 τρισ. γεν (119 δισ. δολ.). Παράλληλα, διατύπωσε μία μάλλον απαισιόδοξη περιγραφή για την κατάσταση της οικονομίας κάνοντας λόγο για «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» ενώ εκτίμησε επίσης ότι η Ιαπωνία θα παραμείνει «κάπως αδύναμη… μέχρι ώρας» και πως ο δείκτης τιμών θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v