Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο όψεις του νομίσματος στην Ασία

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές. Ισχυρή άνοδο δείχνουν τα στοιχεία ΡΜΙ για την κινεζική μεταποίηση. Προβληματίζει η έκθεση Tankan στην Ιαπωνία. Συνεχίζεται η πτώση του γεν ενόψει των εκλογών της Κυριακής. 

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές όπως εκ διαμέτρου αντίθετη είναι και η πορεία της κινεζικής και της ιαπωνικής οικονομίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Έτσι, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο καταγράφει οριακή πτώση, στη Σαγκάη καταγράφεται ράλι.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,05% στις 9,737 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,65% στις 22.591 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υποχωρεί κατά 0,39% στις 1.995 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 4.5959 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite καταγράφει άλμα 4,37% στις 2.151 μονάδες και ο CSI 300 ράλι 5.07% στις 2.356 μονάδες.

Αιτία είναι τα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη του κινεζικού κλάδου μεταποίησης και τα οποία επιβεβαιώνουν τα σενάρια ισχυρής ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε το Δεκέμβριο στο 50,9 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο 14 μηνών. Ο επικεφαλής ανάλυσης για την κινεζική οικονομία της HSBC, Hongbin Qu δηλώνει ότι η σαφώς βελτιωμένη εικόνα από τα τελευταία στοιχεία για το ΡΜΙ επιβεβαιώνουν «ότι ισχυροποιείται η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, με κινητήριο δύναμη την εγχώρια ζήτηση».

Στον αντίποδα, η ιαπωνική αγορά κινείται σε προεκλογική τροχιά. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν την αντιπολίτευση – η οποία ζητά ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής – να κερδίζει τις εκλογές της Κυριακής. Έτσι το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί στα 83,80 γεν ανά δολάριο. Έτσι ορισμένες εξαγωγικές μετοχές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, όπως η Fujitsu με ράλι 6,5% και η Sharp με άνοδο 3,6%.

Παράλληλα όμως, η έκθεση Tankan για το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν δυσμενέστερη των εκτιμήσεων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο -12 από -3 το Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v