Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές. Σε προεκλογική τροχιά το Τόκιο με υψηλό 8 μηνών για το δείκτη Nikkei. Πτώση στη Σαγκάη. Προβληματισμός για τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον και το δημοσιονομικό γκρεμό.

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές καθώς το χρηματιστήριο του Τόκιο κινείται στο ρυθμό των εκλογών της Κυριακής, ενώ ευρύτερα οι επενδυτές αγωνιούν για τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον και τις διαπραγματεύσεις ως προς την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,68% στις 9,742 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,18% στις 22.463 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi ενισχύεται κατά 1,38% στις 2.002 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,02% στις 4.592 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα όμως, στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,06% στις 2.060 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,03% στις 2.244 μονάδες.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,02%, στις 13.245,45 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,05% κλείνοντας στις 1.428,48 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,28% στις 3.013,82 μονάδες.

Οι επενδυτές δεν αντέδρασαν με ενθουσιασμό στα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke. Η Fed πρακτικά δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού μέχρι το 2015 και ότι θα προχωρήσει σε πρόσθετες μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων της τάξεως των 45 δισ. δολ. στο 6,5%.

Αγορές και αναλυτές όμως, επικεντρώνουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται πως βρίσκονται σε τέλμα. Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων δήλωσε ότι ακόμα υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία.

Η ιαπωνική αγορά πάντως, κινείται στην τροχιά των εκλογών της Κυριακής. Όλα δείχνουν ότι στην εξουσία θα οδηγηθεί η αντιπολίτευση, εξέλιξη που για τους επενδυτές συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές και στη νομισματική πολιτική της χώρας. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύεται σε χαμηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου, (πάνω από 83 γεν ανά δολάριο) δίνοντας ώθηση στις μετοχές του εξαγωγικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v