Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα και περιορισμένες κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης. Αλλάζουν τα σενάρια για τη νομισματική πολιτική στην Κίνα. Αγωνία για το δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι ασιατικές αγορές παρά τα στοιχεία που δείχνουν σαφή ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 9.458 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,53% στις 21.914 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi ενισχύεται κατά 0,37% στις 1.940 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,49% στις 4.540 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,67% στις 1.966 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,07% στις 2116 μονάδες.

Σύμφωνα με την HSBC, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του μεταποιητικού κλάδου ενισχύθηκε το Νοέμβριο στο 50,5 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011 που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Tα επίσημα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ενίσχυση του δείκτη στο 50,6 από 50,2 τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με έκθεση της Barclays όμως, οι αγορές είναι πιο δύσπιστες ως προς την πορείας της κινεζικής οικονομίας για τον επόμενο χρόνο. «Θεωρούμε ότι η φτωχή πορεία των χρηματιστηριακών αγορών πιθανότατα αντικατοπτρίζει τη λογική συμπεριφορά των επενδυτών, δεδομένων των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Barclays.

Πέραν των εξελίξεων στην Κίνα, οι επενδυτές ανησυχούν και για τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν δείχνουν έτοιμοι να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού γκρεμού. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Τζον Μπένερ, παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και χαρακτήρισε την πρόταση του Λευκού Οίκου «μη σοβαρή». Ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση εάν δεν αποτραπεί η αυτόματη επιβολή μέτρων ύψους 600 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v