Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Ευρεία άνοδος στις ασιατικές αγορές. Ελπίδες για deal ως προς την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Μεγάλες προσδοκίες για το αμερικανικό ΑΕΠ. Ισχυρά κέρδη για τον κλάδο εμπορευμάτων.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές καθώς υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνία στις ΗΠΑ ως προς την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 9.400 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,87% στις 21.898 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 1,15% στις 1.934 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται υψηλότερα κατά 0,62% στις 4490 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,31% στις 1.967 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,35% στις 2121 μονάδες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να αποτραπεί η αυτόματη επιβολή μέτρων ύψους 600 δις. δολ. που θα φρέναραν την αμερικανική οικονομία και – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – θα οδηγούσαν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζον Μπένερ επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα για το αμερικανικό ΑΕΠ είναι οι βασικοί παράγοντες ώθησης των ασιατικών αγορών. Οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwath, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 2%.

Ο κλάδος των εμπορευμάτων, που δέχθηκε πιέσεις το τελευταίο διάστημα, ηγείται σήμερα της ανόδου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ιαπωνική χαλυβουργική JFE Holdings καταγράφει άλμα 3,8% και η Kobe Steel 4,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v