Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στις ασιατικές αγορές

Μίνι ράλι 2,4% στο Τόκιο. Έσπασε τις 10.100 μονάδες ο Nikkei. Οι επενδυτές ποντάρουν σε αποτροπή του δημοσιονομικού κινδύνου στις ΗΠΑ και σε επιθετικές κινήσεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό με τους επενδυτές να αναθαρρούν από τις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του δημοσιονομικού κινδύνου στις ΗΠΑ και να ποντάρουν σε επιθετικές κινήσεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο 2,34%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε στις 10.160 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,7% στις 22.651 μονάδες, ο κορεατικός Kospi καταγράφει κέρδη 0,51% στις 1.993 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημειώνει άνοδο 0,49% στις 4.633 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,18% στις 2.166 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,33% στις 2.375 μονάδες.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,87%, στις 13.350,96 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,15% κλείνοντας στις 1.446,79 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,46% στις 3.054,53 μονάδες.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι τελικά θα αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός στις ΗΠΑ καθώς οι διαπραγματεύσεις Obama – Boehner βρίσκονται σε εξέλιξη, με νέες προτάσεις, και όπως σημειώνουν αναλυτές, και με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Obama -αν και απέρριψε τη βελτιωμένη πρόταση των ρεπουμπλικανών- φέρεται να υποχωρεί από την απαίτησή του για αύξηση φορολόγησης των εισοδημάτων άνω των 250.000 δολαρίων το χρόνο την ώρα που οι ρεπουμπλικάνοι συζητάνε για αύξηση της φορολόγησης σε εισοδήματα από 1 εκατ. δολ. και πάνω.

Ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός κλάδος ηγείται της ανόδου μετά και την αναβάθμιση του κλάδου από τη Deutsche Bank σε overweight από marketweight. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Mitsubishi UFJ Financial Group εκτινάχθηκε κατά 6,1%, της Nomura Holdings I κατά 4,7%, τα ης Daiwa Securities Group κατά 3,5% και της Resona Holdings.

Παράλληλα, η ανάδειξη του συντηρητικού LDP στην ηγεσία της Ιαπωνίας τροφοδοτεί σενάρια για επιθετική αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Ο επικεφαλής του κόμματος ζητά περαιτέρω χαλάρωση, ακόμη και με αρνητικά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις και ήδη ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας για αποφασιστικές κινήσεις. Η BoJ συνεδριάζει αύριο Πέμπτη. Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί οδηγούν σε πτωτική πορεία το ιαπωνικό νόμισμα που διαμορφώνεται τα 84,30 γεν ανά δολάριο, δίνοντας ώθηση στον εξαγωγικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v