Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά ασιατικών αγορών διά χειρός Fed

Κάθετη πτώση στο χαμηλό έτους καταγράφουν οι ασιατικές αγορές μετά τις δυσμενείς οικονομικές προβλέψεις της Fed και τα δυσοίωνα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα. Πτώση 2,4% χθες για τον Dow στη Wall.

Κάθετη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο έτους καταγράφουν οι ασιατικές αγορές μετά τις δυσμενείς οικονομικές προβλέψεις της Fed αλλά και τα δυσοίωνα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα.

Συγκεκριμένα, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,07% στις 8.560 μονάδες. Βουτιά 3,75% στις 18.117 μονάδες καταγράφει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο κορεατικός Kospi βρίσκεται σε κάθετη πτώση 2,9% στις 1.800 μονάδες.
 
Αρνητικό το κλίμα και στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,71% στις 2.469 μονάδες.

Η «Επιχείρηση Στροφή» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κατά την οποία αλλάζει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της με στροφή σε πιο μακροπρόθεσμους τίτλους, δεν εντυπωσίασε τις αγορές και είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί. Αντιθέτως, η δήλωση του κ. Ben Bernanke περί «σημαντικών πτωτικών κινδύνων στις οικονομικές προοπτικές» θορύβησε άπαντες.

Πόσο μάλλον όταν και τα σημερινά στοιχεία από την Κίνα δεν είναι θετικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 49,4 από 49,9 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από 50 συνεπάγεται συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχεται τις εντονότερες πιέσεις στις ασιατικές αγορές, όπως επίσης οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών, οι ιαπωνικές βιομηχανίες και ο κλάδος φυσικών πόρων.

Χθες στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 2,49%, στις 11.124,84 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 2,94%, στις 1.166,76 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,01%, στις 2.538,19 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v