Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητική πορεία η Ασία

Η αύξηση επιτοκίων στην Αυστραλία αλλά και η χαλάρωση της μεταποίησης στην Κίνα οδήγησε σε απώλειες τις ασιατικές αγορές. Κλειστή η αγορά της Ιαπωνίας, απώλειες 1,4% για Κίνα.

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τις ασιατικές αγορές, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων μετά και την αύξηση στο 40% του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών τους στην Αυστραλία.

Παράλληλα η νέα αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αλλά και η χαλάρωση του ρυθμού ενίσχυσης της μεταποίησης στην Κίνα έπληξε τις διαθέσεις των επενδυτών για αγορές.

Οι όγκοι συναλλαγών, πάντως, παρέμειναν χαμηλή με δεδομένη την αργία στο χρηματιστήριο του Τόκιο, την μεγαλύτερη αγορά της ευρύτερης περιοχής.

Πτώση 0,1% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 422,33 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται έως και 0,4%. Ο δείκτης μετοχών μεταλλευτικών ομίλων υποχώρησε κατά 1,2%, σε χαμηλό δύο μηνών.

Απώλειες 0,98% για τον δείκτη ASX στην αγορά της Αυστραλίας, μετά και την έκτη αύξηση επιτοκίων –στο 4,5%- από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Λιγότερο επιθετικοί οι πωλητές στην αγορά του Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να ενισχύεται κατά 0,09%, ενώ απώλειες 0,07% σημείωσε ο Kospi της Ν. Κορέας.

Ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο της Κίνας, με τον CSI 300 να αποδυναμώνεται κατά 1,4% και τον Shanghai Composite να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,11%.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη επτά μονάδων για τον DAX 30, άνοδος δύο μονάδων για τον FTSE 100, ενώ κατά πέντε μονάδες υψηλότερα κινείται ο CAC 40.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία, η σταθερή αύξηση στις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών και η ανακούφιση από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ώθησαν τη Wall Street σε ευρεία άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow σημείωσε άνοδο 1,31% στις 11.152,43 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1,31% στις 1.202,24 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,53% στις 2.498,74 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v