Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βύθιση» της Ασίας στον απόηχο της κρίσης

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2006 κινούνται οι κορυφαίοι ασιατικοί δείκτες, μετά την επιστροφή των ανησυχιών για νέα πλήγματα στον τραπεζικό. Απώλειες 0,63% για Nikkei, 3% για Κίνα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στον χρηματοοικονομικό κλάδο, σε συνδυασμό με την έκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές, οδηγεί σε ισχυρές απώλειες τα κορυφαία ασιατικά χρηματιστήρια.

Πτώση 2,9% για την Sumitomo Mitsui Financial Group, ενώ στο 4% υποχωρεί η GS Holdings, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ν. Κορέας, μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή από την Goldman Sachs.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχωρούν καθώς το πετρέλαιο ανακάμπτει, ενώ ο πληθωρισμός απειλεί να πλήξει την εταιρική κερδοφορία», σημειώνει ο Choi Main Jai, διαχειριστής κεφαλαίων 5 δισ. δολαρίων για την KTB Asset Management.

Στο 0,7% οι απώλειες για τον πανασιατικό δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος «ανεβάζει» την ετήσια πτώση του στο 23%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες διαμορφώνονται υψηλότερα του 2%.

Στο 0,63% υποχωρεί ο Nikkei, ενώ μοναδική φωτεινή εξαίρεση στην Ασία, αποτελεί η αγορά της Αυστραλίας, καθώς ο δείκτης ASX ενισχύεται πλησίον του 1,17%.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Απώλειες 2,58% για τον δείκτη Hang Seng, ενώ ακόμη πιο δυσάρεστη η εικόνα στην κινεζική αγορά με τον CSI 300 να υποχωρεί 3%. Πτώση 2,6% για τον Shanghai Composite και πλησίον του 3,3% για τον Shenzhen Composite.

Τράπεζες και πετρέλαιο στήριξαν τη Wall Street, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 11.430,21 μονάδες με άνοδο 0,11%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,36%, στις 2.380,38 μονάδες. Κέρδη 0,25% για τον S&P 500, στις 1.277,72 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να κινείται έως και 15 μονάδες υψηλότερα, τον FTSE 100 να ενισχύεται πλησίον των επτά μονάδων και τον CAC 40 να καταγράφει κέρδη κατά 27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v