Το ισχυρό γεν έπληξε την αγορά του Τόκιο

Η ενίσχυση του γεν έναντι του αμερικανικού νομίσματος επέφερε ισχυρές πιέσεις στην ιαπωνική αγορά, με τις Sony και Canon να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, καθώς το ισχυρό γεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στο εξωτερικό.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei 225 της αγοράς του Τόκιο, καθώς η ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου ενέτεινε τις ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Οι εταιρίες εξαγωγής δεν αποτελούν ελκυστική επένδυση αυτή τη στιγμή, και ένας λόγος είναι το ότι η ενίσχυση του γεν επηρεάζει το κλίμα, σχολιάζουν χαρακτηριστικά αναλυτές της ασιατικής αγοράς.

Η Sony υποχώρησε κατά 1,6%, καθώς η κατασκευάστρια εταιρία της επιτυχημένης κονσόλας Play Station 2, αποκομίζει το ένα τρίτο των πωλήσεών της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και η Canon κατέγραψε απώλειες 2,4%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες λαμβάνουν το 90% των λειτουργικών τους κερδών από τη Βόρεια Αμερική, ενέτειναν το αρνητικό κλίμα, με την Toyota Motor να σημειώνει απώλειες 1,3% και τη Honda Motor να υποχωρεί κατά 2%.

Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε στις 8611,04 μονάδες με πτώση 1,12%, ενώ και ο Hang Seng κατέγραψε πτώση 0,12% στις 9557,29 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v