Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Ασία δια χειρός Τζάνετ Γέλεν

Σύγχυση στις αγορές από όσα δήλωσε η επικεφαλής της Fed. Έντονη κριτική από το διεθνή οικονομικό Τύπο. Τι βλέπουν τώρα για τα αμερικανικά επιτόκια. Η Goldman Sachs "κόβει" τις προβλέψεις για την Κίνα. Βουτιά 10% για την Berkshire Hathaway.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να έχουν αιφνιδιαστεί από τα λεγόμενα της Τζάνετ Γέλεν και το διεθνή Τύπο να επικρίνει τη νέα επικεφαλής της Fed πως… τα θαλάσσωσε.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 14.424 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,74% στις 21.194 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,94% στις 1919 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,12% στις 5312 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,05% στις 2000 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,26% στις 2094 μονάδες.

Οι Financial Times ασκούν δριμύτατη κριτική στην κα. Γέλεν υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε σύγχυση στις αγορές. «Έκανε πολλά λάθη δημιουργώντας τελικά σύγχυση για το ποια  είναι η θέση της Fed. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν όταν ρωτήθηκε για το πόσο καιρό θα περιμένει η Fed για να σταματήσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει επιτόκια». Η απάντηση της Γέλεν ήταν: «Η φράση που χρησιμοποιήσαμε στην ανακοίνωση είναι «εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι δύσκολο να το καθορίσει κανείς, αλλά, ξέρετε, προφανώς σημαίνει κάτι της τάξεως των 6 μηνών ή κάτι τέτοιο» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εξαρτάται από τις συνθήκες».  «Για τις αγορές όμως, οι συνθήκες δεν έχουν καμία σημασία. Άκουσαν μόνο το «έξι μήνες». Σχολιάζουν οι FT υπενθυμίζοντας πως αυτό είναι αρκετά νωρίτερα από ότι είχαν προεξοφλήσει οι αγορές.

«Η πιο πιθανή ερμηνεία αυτού του σχολίου είναι πως δεν σημαίνει και πολλά» καταλήγουν οι Financial Times.

Και δεν είναι οι μόνοι. «Η Γέλεν μιλούσε μία ώρα, η αγορά άκουσε μόνο δύο λέξεις» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στο Marketwatch, το οποίο αναφέρει: «Ήθελε η Γέλεν να γίνει τόσο συγκεκριμένη; Όχι. Η Fed πάντα ερμήνευε χαλαρά τον όρο «εύλογο χρονικό διάστημα» περίπου στους έξι μήνες. Στόχος αυτής της φράσης είναι να αφήνει κάτι θολό. Πιθανότατα να μην ήθελε καν να δώσει ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα. Κανένας πρόεδρος της Fed δεν θα πει με σαφήνεια στις αγορές ότι θα αυξήσει τα επιτόκια σε τόσους μήνες… Τώρα είναι στο χέρι της Γέλεν και των συναδέλφων της να πιάσει το θέμα από την αρχή».

Πέρα από τις εξελίξεις με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές. Καθώς αποκλιμακώνονται οι εντάσεις αναφορικά με την Κριμαία, υποχωρούν οι τοποθετήσεις που είχαν ευνοηθεί ως επενδυτικές δικλείδες ασφαλείας. Έτσι, καταγράφεται έντονη πτώση στην τιμή του χρυσού με αποτέλεσμα, η μεταλλευτική Newcrest Mining να βουλιάζει κατά 7,9%.

Κάθετη πτώση 10% καταγράφει και η Berkshire Hathaway στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ καθώς η εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε αποτελέσματα που δεν ικανοποίησαν τις αγορές.

Από το μέτωπο της οικονομίας, επίσης οι ειδήσεις δεν είναι θετικές. Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο 5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 6,7%. Είναι μία ακόμη αρνητική είδηση για την Κίνα μετά τη βουτιά του γουάν σε χαμηλό έτους, τη συρρίκνωση των εξαγωγών κατά 18% (που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα) και τις έντονες ανησυχίες για τον κλάδο ακινήτων και τις τράπεζες της χώρας καθώς μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v