Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις για τους ασιατικούς δείκτες. Κοντά σε υψηλό 6 μηνών ο χρυσός. Στάση αναμονής για τις αντιδράσεις Δύσης και Μόσχας μετά το δημοψήφισμα. Αλλάζει συναλλαγματική πολιτική το Πεκίνο. Σε χαμηλό 10 μηνών το γουάν.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με νευρικότητα τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας, αλλά και την Κίνα που αιφνιδιάζει προχωρώντας σε αλλαγή της συναλλαγματικής της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,35% στις 14.277 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,29% στις 21.477 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 1927 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,22% στις 5335 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,87% στις 2021 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,92% στις 1927 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφει άνοδο 1,21%.

Το σαρωτικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κριμαίας ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένο. «Οι αγορές περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα η προσοχή στρέφεται στις δράσεις που θα αναλάβει η Ρωσία και η Δύση» δήλωσε ο Tohru Sasaki, της JP Morgan Chase». «Πρέπει να δούμε τι είδους κυρώσεων θα επιβάλει η Δύση. Ενδέχεται προφανώς περισσότεροι Ρώσοι να θέλουν να μετακινήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το δολάριο σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις» δήλωσε ένας proprietary trader ιαπωνικής τράπεζας.

Ο χρυσός πάντως, η κατ’ εξοχήν επιλογή των επενδυτών σε καιρούς κρίσης, άγγιξε υψηλό 6 εβδομάδων στα 1.391,76 δολάρια ανά ουγκιά. Τώρα καταγράφονται διορθωτικές κινήσεις στα 1,283,11 δολ ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, αίσθηση προκαλεί η πτώση του κινεζικού γουάν σε χαμηλό δέκα μηνών καθώς το Πεκίνο αποφάσισε να διπλασιάσει το εύρος διακύμανσης του νομίσματος. Πολλοί αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία κινείται η Κίνα στις μεταρρυθμίσεις, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως η πτωτική πορεία του γουάν θα αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη.

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων ξεχωρίζει η Softbank, της οποίας η μετοχή καταγράφει ράλι 6% καθώς επιβεβαιώθηκε ότι η Alibaba – η οποία κατέχει 37% στη Softbank – θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή στη Νέα Υόρκη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v