Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση 3,3% στο Τόκιο και 5,2% στη Μόσχα

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία τρομάζει τις αγορές. Στροφή των επενδυτών σε ασφαλείς τοποθετήσεις όπως το γεν και ο χρυσός. Υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την κινεζική οικονομία. Νέες κινήσεις tapering βλέπουν και για τη Fed.

Κάθετη πτώση καταγράφουν οι ασιατικοί δείκτες καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία ενώ παράλληλα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Κίνα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,30% στις 14.327 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,17% στις 21.500 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,75% στις 1919 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 1,51% στις 5347 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,79% στις 2003 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,81% στις 2121 μονάδες.

Στη Ρωσία ο δείκτης Micex υποχωρεί κατά 5,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, με έντονες πιέσεις στις εταιρίες κοινής ωφέλειας, τις τράπεζες και το μεταλλευτικό κλάδο. "Ο κόσμος πανικοβάλλεται στη ρωσική αγορά, λόγω του κινδύνου κυρώσεων και διεθνούς απομόνωσης" ανέφερε ένας trader στο πρακτορείο Reuters.

Με τη Μόσχα να προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα και την Ουάσιγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το θερμόμετρο ανεβαίνει. Η Κριμαία προχωρά στο δημοψήφισμα την Κυριακή, ενώ στην πόλη Ντόνετσκ υπάρχει ένας νεκρός από τις συγκρούσεις φιλορώσων και υποστηρικτών της κυβέρνησης. 

Οι εξελίξεις αυτές στρέφουν τους επενδυτές στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις και κυρίως στο γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,2% στα 101,70 γεν έναντι του δολαρίου και στα 140,97 γεν έναντι του ευρώ. Η αναρρίχηση του γεν όμως, επηρεάζει αρνητικά τις ιαπωνικές εξαγωγές. Από την αρχή του έτους, ο Nikkei έχει υποχωρήσει κατά 12%.

Οι επενδυτές στρέφονται και στο χρυσό που αναρριχήθηκε στα 1,369,74 δολ ανά ουγκιά. 

Επίσης τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία (αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και λιανικές πωλήσεις) ξεπέρασαν τις προσδοκίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα μείωση της ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,41% στις 16.109,30 μονάδες, ο S&P έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 1.846,36 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,46% στις 4.260,42 μονάδες.

Όλα αυτά, ενώ και το μπαράζ στοιχείων αυτής της εβδομάδας για την Κίνα (επιβράδυνση βιομηχανικής παραγωγής και λιανικών πωλήσεων και μείωση εξαγωγών κατά 18%) επιβεβαιώνει ότι η «κινεζική οικονομία βρίσκεται σε δομική επιβράδυνση» όπως αναφέρει και ο Matthew Sherwood, της Perpetual. Bank of America, UBS , JPMorgan Chase και Nomura Holdings υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την κινεζική ανάπτυξη κατά το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v