Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές ενόψει Fed

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές. Στο στόχαστρο το κινεζικό real estate όπου η κατάρρευση της Kiansu Zhongnan ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Η προσοχή στις αποφάσεις της Fed για το tapering και την ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής.

Σε κλίμα νευρικότητας διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Τζάνετ Γέλεν από τη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στον κινεζικό κλάδο ακινήτων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 14.462 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 21.569 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 1937 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,24% στις 5372 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,19% στις 2021 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,82% στις 2120 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης Micex ανακάμπτει με κέρδη 1,15% στις 1.351 μονάδες.

Στις κινεζικές αγορές, οι εντονότερες πιέσεις ασκούνται στον κλάδο ακινήτων και στις μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών. Η China Vanke υποχωρεί κατά 1,3% και η Poly Real Estate κατά 1,6%. Αφορμή είναι η Kiansu Zhongnan Construction Group η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας καθώς, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αδυνατεί να αποπληρώσει τραπεζικό δανεισμό που αγγίζει τα 500 εκατ. δολ. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των τιμών των ακινήτων στις μεγάλες κινεζικές πόλεις δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την πορεία ευρύτερου του κλάδου, αλλά και για τις επιπτώσεις στις κινεζικές τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στο real estate. Σημειώνεται, ότι μετά την χρεοκοπία της Solar Chaori, η κινεζική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι εγκαταλείπει την πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων, λέγοντας πως "είναι αναπόφευκτο" να υπάρξουν κι άλλες χρεοκοπίες.

Όλα αυτά, ενώ κλείνει κι άλλο η στρόφιγγα της ρευστότητας από τις ΗΠΑ. Σήμερα ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση της Fed και οι αναλυτές προβλέπουν νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. και αλλαγή στρατηγικής καθώς η Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να αναθεωρήσει την πολιτική του προκατόχου της βάσει της οποίας οδηγός των αποφάσεων ήταν ο στόχος για μείωση της ανεργίας στο 6,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v