Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό

Σε κλοιό πιέσεων τα ασιατικά χρηματιστήρια. Διχασμένοι οι αναλυτές για τις αποφάσεις της Fed την Τετάρτη. Απογοητεύει ο δείκτης ΡΜΙ για την κινεζική μεταποίηση. Ισχυρή ανάκαμψη του γεν από την έκθεση Tankan στην Ιαπωνία.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην κρίσιμη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, ενώ παράλληλα και τα τελευταία στοιχεία για την κινεζική οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,62% στις 15.152 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,47% στις 23.136 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 1961 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,16% στις 5093 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,6% στις 2160 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,61% στις 2367 μονάδες.

Η συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται την Τετάρτη και οι επενδυτές είναι διχασμένοι ως προς το εάν θα γίνει σε αυτή το πρώτο βήμα μείωσης του προγράμματος ρευστότητας. «Είναι ακόμη 50-50 για το εάν θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα το tapering» δηλώνει ο Shane Oliver, της AMP Capital.

Στην ιαπωνική αγορά, το κλίμα ήταν αρνητικό παρά τα θετικά οικονομικά μεγέθη. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε σε υψηλό 6ετίας, σύμφωνα με την έκθεση Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας. «Η βελτίωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σημαίνει ότι ενισχύονται οι βάσεις της ανάκαμψης» εξηγεί ο Masamichi Adachi, ανώτατος οικονομικός αναλυτής της JPMorgan.

Η εξέλιξη αυτή όμως, οδήγησε σε ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος (102,71 γεν στο δολάριο από 10-3,23 γεν την Παρασκευή), εντείνοντας τις πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία όμως δεν είναι εξίσου θετικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για τον κλάδο μεταποίησης μειώθηκε στο 50,5 από 50,8 το Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v