Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα με κρατική στήριξη στην Ασία

Η παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για αγορά μετοχών τραπεζών και η μείωση επιτοκίων στην Αυστραλία ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες στήριξης στην Ασία. Υψηλό επτά εβδομάδων για Κίνα, απώλειες  Nikkei 0,6%.

Με τη βοήθεια των "μηχανών" των κυβερνήσεων οι ασιατικές αγορές κατόρθωσαν είτε να περιορίσουν τις απώλειές τους είτε να ολοκληρώσουν με θετικό πρόσημο τη σημερινή συνεδρίαση.

Ιδιαίτερα κερδισμένη η κινεζική αγορά, η οποία διαμορφώθηκε σε υψηλό επτά εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι και το Πεκίνο θα προχωρήσει σε στήριξη -μέσω είτε άμεσης παροχής κεφαλαίων είτε αγοράς μετοχών- του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Κέρδη 1,4% για τον Shanghai Composite, ενώ ψηλότερα του 1,6% κινήθηκε ο CSI 300.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις στην Αυστραλία και στην Ιαπωνία ήταν αρκετές για να στηρίξουν τις μετοχές τραπεζών. Η Commonwealth Bank of Australia καταγράφει ράλι με άνοδο 9,2%, ενώ κέρδη 3,7% σημείωσε η Sumitomo Mitsui Financial Group, ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ιαπωνίας.

Άνοδος 0,7% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, με τις μετοχές τεχνολογικών και τραπεζικών ομίλων να στηρίζουν τη θετική του πορεία. Στο 0,62% οι απώλειες για τον Nikkei, ενώ πτωτική κίνηση ακολούθησε και το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και ο Hang Seng υποχώρησε 0,60%.

Αντίθετα, ανοδική πορεία σημείωσαν οι αγορές της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, με τους δείκτες ASX και Kospi να καταγράφουν κέρδη 0,32% και 1,32% αντίστοιχα.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν στη Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,80% στις 7.936,75 μονάδες, ο S&P έκλεισε σταθεροποιητικά (-0,05%) στις 825,43 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,22% στις 1.494,43 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται αυτήν την ώρα στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να κινείται 1,1% υψηλότερα, τον FTSE 100 να σημειώνει κέρδη 1% και τον CAC 40 να ενισχύεται πλησίον του 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v