Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα "βγαίνει για ψώνια" στην Ευρώπη

Η Κίνα θα συστήσει τακτικές "αποστολές" για εξαγορές αγαθών και τεχνολογίας από την Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Jiabao στην περιοδεία του, όπου κινεζικές εταιρίες υπέγραψαν συμβόλαια αξίας 11,7 δισ. ευρώ.

  • Geoff Dyer, James Blitz (Λονδίνο)
Η Κίνα βγαίνει για ψώνια στην Ευρώπη
Η Κίνα θα συστήσει τακτικές "αποστολές" που θα είναι επιφορτισμένες με την αγορά αγαθών και τεχνολογίας από την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την ψυχολογία προστατευτισμού που υπάρχει στην ήπειρο όσον αφορά στις εξαγωγές του "δράκου".

Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Wen Jiabao, δήλωσε από το Λονδίνο, που ήταν ο τελευταίος σταθμός της πενθήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, ότι οι "αποστολές" θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

"Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό -πιο σημαντικό και από τον χρυσό ή το νόμισμα", δήλωσε ο κ. Wen κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Gordon Brown και επικεφαλής επιχειρήσεων. Η Κίνα θα επιζητήσει εξαγορές εμπορευμάτων και τεχνολογικών που είναι απαραίτητα για τις επιχειρήσεις της "σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί και να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά".

Ανακοίνωσε ότι κινεζικές εταιρίες υπέγραψαν συμβόλαια συνολικής αξίας 15 δισ. δολ. (11,7 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της περιοδείας.

Η Κίνα ελπίζει ότι με πρωτοβουλίες αυτού του είδους, θα στραφεί η προσοχή μακριά από το επίπεδο του νομίσματός της, το οποίο ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν υποτιμημένο. Το Πεκίνο έχει συχνά χρησιμοποιήσει μεγαλόσχημες εξαγορές αγαθών από το εξωτερικό ως διπλωματική μέθοδο για να ξεπεράσει πολιτικές αντιθέσεις, ειδικά στις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Βρετανία έχει στόχο τον διπλασιασμό των εξαγωγών προς την Κίνα τους ερχόμενους 18 μήνες, από τα 5 δισ. στερλίνες στα 10 δισ. στερλίνες. Τόνισε ότι η προγραμματισμένη επέκταση του διακρατικού εμπορίου θα καταστεί παράδειγμα για τον υπόλοιπο πλανήτη, δείχνοντας ότι η ύφεση μπορεί να καταπολεμηθεί καλύτερα με το ανοιχτό εμπόριο παρά με τον προστατευτισμό.

Οι βρετανικοί βιομηχανικοί κλάδοι που πιθανότατα θα ευνοηθούν από τις αυξημένες κινεζικές δαπάνες περιλαμβάνουν την αεροναυπηγική, τη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία φαρμάκων και τις τεχνολογίες μειωμένης ρύπανσης.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v