Άνοδος 0,32% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η απόλυτη άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 20,824 εκατ. €, οφείλεται πλην των εισροών και στην μέση ανοδική απόδοση της αγοράς, που κινήθηκε περί του 0,19%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 29/11/2017

Αισθητή άνοδο Ενεργητικού της τάξεως του 0,32% σημείωσε η αγορά των Α/Κ στην διάρκεια της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στα 6,490 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν επίσης θετικά κατά 0,03%. Το σημαντικότερο, όμως, γεγονός της ημέρας ήταν οι συμμετοχές αξίας 6,425 εκατ. € και τούτο, διότι, ήταν η πρώτη φορά εντός του δ΄τριμ. (θα λέγαμε και του β’ εξαμ.), όπου η αγορά καταγράφει εισροές για τρεις διαδοχικές ημέρες.

Η απόλυτη άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 20,824 εκατ. €, οφείλεται πλην των εισροών και στην μέση ανοδική απόδοση της αγοράς, που κινήθηκε περί του 0,19%. Ειδικότερα δε, στην μέση αύξηση των καθαρών τιμών που επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,66%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,22% και τα Μικτά Α/Κ Ελλάδας με 0,27% (κυρίως λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς των τελευταίων δύο κατηγοριών).
Γενικά, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 5 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Πλην των προαναφερόμενων κατηγοριών ξεχωρίζει και το θετικό μέσο πρόσημο απόδοσης των 2 Μετοχικών Α/Κ Αμερικής με 0,42%. Στον αντίποδα, σε μέσες απώλειες πρωταγωνίστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,53% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,26% (τελικά στην μεγαλύτερη διάρκεια του swap η εν λόγω κατηγορία κατέγραψε αρνητική απόδοση).

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν μικτής επενδυτικής ψυχολογίας, ενώ στις περισσότερες κατηγορίες υπήρξε χαμηλή συναλλακτική αξία. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,953 εκατ. €, τα συγγενή Α/Κ Βραχ. Διάρκειας με 1,228 εκατ. € και τα Μικτά Α/Κ με 309 χιλ. €. Ο υψηλός όγκος εισροών στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 10,160 εκατ. €, ήταν αυτός που οδήγησε στο τελικό θετικό ισοζύγιο (βέβαια, πραγματοποιήθηκε σε ένα μόνον Α/Κ, το ΔΗΛΟΣ Fixed Income Plus – Ομολογιακό, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜ ΑΕΔΑΚ). Σε αξία συμμετοχών ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 408 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 124 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με ανεπαίσθητες εκροές 38 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v