Πτώση 0,27% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η πτώση προήλθε τόσο από την μέση αρνητική απόδοση της αγοράς -0,16% (και κυρίως από την υποχώρηση των καθαρών τιμών των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας και των Μικτών Α/Κ), όσο και από τον έντονο αρνητικό ρυθμό των μεριδίων κατά -0,05% (που αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 4,390 εκατ. €).

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 15/5/2017

Μικρή υποχώρηση του Ενεργητικού κατά -0,27%, υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στα 6,915 δις €. Η πτώση προήλθε τόσο από την μέση αρνητική απόδοση της αγοράς -0,16% (και κυρίως από την υποχώρηση των καθαρών τιμών των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας και των Μικτών Α/Κ), όσο και από τον έντονο αρνητικό ρυθμό των μεριδίων κατά -0,05% (που αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 4,390 εκατ. €).

Θα αναφερθούμε λίγο περισσότερο στην πτώση των μεριδίων, καθώς από εχθές ο Θεσμός των Α/Κ απαρτίζεται από 267 Α/Κ, δηλ. κατά 2 λιγότερα. Ειδικότερα, η γκάμα των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους είναι «φτωχότερη», λόγω της λύσης δύο Α/Κ της κατηγορίας των Μετοχικών Α/Κ Δείκτη: του NBGAM ETF Greece & Turkey 30 – Μετοχικό και του NBGAM ETF Γενικός Δείκτης Χ.Α. – Μετοχικό Εσωτερικού. Αναμένεται να δούμε, αν το Ενεργητικό των εν λόγω Α/Κ (περίπου 4,8 εκατ. €) θα παραμείνει στην αγορά των Α/Κ – με τη δημιουργία νέων Α/Κ ή τη μεταφορά προς άλλα Α/Κ – ή τελικά θα «αποσυρθεί» και θα μετακινηθεί προς άλλου τύπου επενδύσεις.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με απώλειες, οι 2 με κέρδη και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση αρνητική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Δείκτη με -0,93%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,89% και τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,37% (όπως και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή).Στον αντίποδα, μέσο θετικό πρόσημο μόνον για τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,48%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,35%, το ένα Ομολογιακό Α/Κ με Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,08% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 0,06%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν μικρής έντασης και το αρνητικό ισοζύγιο των εισροών/εκροών οφείλεται κυρίως στη λύση των δύο Α/Κ της κατηγορίας των Μετοχικών Α/Κ Δείκτη, με αξία εξαγορασθέντων μεριδίων 4,840 εκατ. €. Σε εκροές ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 440 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 227 χιλ. €

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημαντικών εισροών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 742 χιλ. € (σε αντίθεση και πάλι με τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας που είχαν εξαγορές αξίας 136 χιλ. €). Οι εισροές των 565 χιλ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, απλώς περιόρισαν την αξία του αρνητικού ισοζυγίου.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v