Άνοδος 0,44% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό κινήθηκε έντονα θετικά κατά 0,44% και διαμορφώθηκε στα 6,915 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 9/5/2017

Από την ημερομηνία ανακοίνωσης των θετικών νέων ως προς την αξιολόγηση, η αγορά των Α/Κ κινείται με το παρακάτω μοτίβο: συνεχόμενη καθημερινή άνοδος του Ενεργητικού λόγω αποδόσεων και καθημερινή υποχώρηση μεριδίων, που αντιστοιχεί στις ανάλογες εκροές. Όμοια ήταν και η χθεσινή συμπεριφορά, που οδήγησε σε νέα υψηλά έτους και η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων ξεπέρασε τα 6,9 δις €.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό κινήθηκε έντονα θετικά κατά 0,44% και διαμορφώθηκε στα 6,915 δις €. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν μηδενικός, η τελική αξία του ισοζυγίου εισροών/εκροών ήταν αρνητική κατά 1,407 εκατ. €.

Από την έναρξη του έτους το Ενεργητικό έχει σημειώσει υψηλή άνοδο 7,69%, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αποδόσεις, καθώς ο θετικός ρυθμός των μεριδίων ανέρχεται σε 0,61% και η αξία εισροών σε 106,439 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν ικανοποιητική και κυμάνθηκε στο 0,33%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 17 έκλεισαν με κέρδη, 2 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,77%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,98%, και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,82%. Στον αντίποδα, οι δύο κατηγορίες με μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ήταν το ένα Ομολογιακό Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικούς Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,09% και τα 6 Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,06%.

Σημαντική ήταν η κινητικότητα των μεριδιούχων στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, με κυρίαρχη την διάθεση εξαγορών. Τις υψηλότερες εκροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 4,898 εκατ. € (ήταν η κύρια αιτία του αρνητικού ισοζυγίου). Ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 328 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 179 χιλ. €.

Σε αντιδιαστολή, την μεγαλύτερη αξία αγορασθέντων μεριδίων σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,208 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,119 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 200 χιλ. €.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν εισροές 491 χιλ € - για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έλαβαν χώρα «δειλές» αγορές μεριδίων αξίας 143 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v